Νέους ορίζοντες στη χειρουργική ογκολογία, κυρίως στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ανοίγει η ρομποτική χειρουργική, ενώ έχει ήδη σημαντικές εφαρμογές στις κήλες και στη βαριατρική χειρουργική.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα του 6ου διεθνούς συνεδρίου της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Robotic Surgery Society -SEERSS) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών όλων των ειδικοτήτων.
Η ρομποτική χειρουργική έγινε πλέον 16 ετών, ενώ στην Ελλάδα μετρά περισσότερα από 10 χρόνια παρουσίας και εξελίσσεται διαρκώς προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Νικητέας, «το 2017 ήταν το έτος της κήλης στη διεθνή βιβλιογραφία… Με τη ρομποτική χειρουργική μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τεράστιες μετεγχειρητικές κήλες με μεθόδους που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα».
Όπως είπε ο κ. Νικητέας, «έχουμε επιπλέον εξελίξεις στη single site robotic surgery, δηλαδή τη ρομποτική χειρουργική της μιας τομής, για την αντιμετώπιση των παθήσεων της κοιλιάς», τονίζοντας ότι “οι εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική είναι τόσο μεγάλες, που πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να δικαιολογήσουμε ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιά για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μας».
Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο καιρό «διαπιστώνεται αλματώδης ανάπτυξη στην εφαρμογή της ρομποτικής στη χειρουργική του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα στον καρκίνο του ορθού, όπου η μέθοδος αυτή προσφέρει μικρότερη νοσηρότητα και ταχύτερη ανάρρωση, αλλά και δυνητικώς καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα από τις παλαιότερες μεθόδους».
Στην εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας της SEERSS, Κωνσταντίνος Στραβοδήμος. Αποτέλεσμά της, όπως είπε, είναι “σήμερα η ρομποτική χειρουργική να αποτελεί το standard of care στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού, με κλασικότερο παράδειγμα τον καρκίνο του προστάτη».
Ωστόσο, πρόσθεσε, το μοναδικό ρομπότ που υπήρχε έως σήμερα σε δημόσιο νοσοκομείο, στο Λαϊκό, εδώ και λίγους μήνες παροπλίστηκε, με αποτέλεσμα επεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται ρομποτικά, με αποδεδειγμένα οφέλη για τους ασθενείς, να γίνονται λαπαροσκοπικά ή ακόμη και με ανοιχτά χειρουργεία.
Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, μην συνυπολογίζοντας τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη μείωση των ημερών νοσηλείας και νοσηλείας στη ΜΕΘ για τους ασθενείς, δεν αποζημιώνουν τις ρομποτικές επεμβάσεις.
«Παλαιότερα είχαμε ασθενείς που υποβάλλονταν σε δύσκολα χειρουργεία και έπρεπε να νοσηλευθούν 1-2 μέρες στη ΜΕΘ. Με τη ρομποτική χειρουργική, η ανάγκη αυτή πέφτει κάτω από το 2-3%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ανάρρωση του ασθενούς όσο και για το συνολικό κόστος της νοσηλείας» τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής και διευθυντής της γενικής, βαριατρικής, λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, επίτιμος πρόεδρος της SEERSS, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής
Με τη ρομποτική χειρουργική οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σχεδόν αναίμακτα, με πολύ λιγότερο πόνο και μικρότερες ανάγκες για μεταγγίσεις, ενώ έχουν πολύ ταχύτερη ανάρρωση. Χειρουργεία που άλλοτε απαιτούσαν νοσηλεία 6-8 ημερών, τώρα επιτρέπουν στον ασθενή να φύγει απ’ το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα και να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.
Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει στον χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα, μεγαλύτερη μεγέθυνση και καλύτερη εργονομία. Έτσι, του επιτρέπει να δουλεύει εντελώς αναίμακτα και να πραγματοποιεί ασφαλείς επεμβάσεις, με ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Βασικό πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι ότι ελαχιστοποιεί και τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις που ήταν το μεγάλο πρόβλημα των τομών, καθώς και τις μετεγχειρητικές κήλες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ρομποτική χειρουργική ενδείκνυται επίσης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, άτομα μεγάλης ηλικίας, ασθενείς με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.