Νέα αιματολογική εξέταση σε παιδιά προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες στο μέλλον

Μια νέα εξέταση για τα λιπίδια στο αίμα μπορεί να κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες, προβλήματα στο ήπαρ, αλλά και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο και του Κέντρου Διαβήτη Steno στην Κοπεγχάγη.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η εξέταση αυτή αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ λιπιδίων και ασθενειών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό στα παιδιά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Η εξέταση μπορεί να γίνει με τα μηχανήματα που ελέγχουν το πλάσμα αίματος στα βρέφη, που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, και οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών στα παιδιά και να τους προσφέρουν εγκαίρως τις κατάλληλες θεραπείες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, δρα Κριστίνα Λετζίντο-Κίγκλι, «για δεκαετίες οι επιστήμονες βασίζονταν σε ένα σύστημα που απλώς διαχώριζε την καλή από την κακή χοληστερίνη. Αλλά πλέον, με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο εύρος λιποκυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ζωτικά πρώιμα σημάδια μελλοντικής ασθένειας».

Και πρόσθεσε ότι στο μέλλον αυτό ίσως να είναι «ένας εντελώς νέος τρόπος να αξιολογήσουμε τον ατομικό κίνδυνο για ασθένειες και να μελετήσουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα λιποκύτταρα στο σώμα, ώστε να προλάβουμε μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης».

Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι αμφισβητεί την άποψη ότι η χοληστερίνη είναι η κύρια αιτία των επιπλοκών της παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς ταυτοποίησε λιποκύτταρα που συμβάλλουν στον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως η αρτηριακή πίεση, αλλά δεν σχετίζονται απαραίτητα με το σωματικό βάρος.

Τα λιπίδια παραδοσιακά θεωρούνται λιπαρά οξέα που κυκλοφορούν στο αίμα, είτε ως καλή είτε ως κακή χοληστερίνη είτε ως τριγλυκερίδια. Αλλά πλέον οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, διαπίστωσαν ότι διάφοροι τύποι λιποκυττάρων υπάρχουν κατά χιλιάδες στο αίμα και ο καθένας επιτελεί διαφορετικές λειτουργίες.

Επειτα από τον έλεγχο δειγμάτων 1.300 παιδιών που έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας, και την αξιολόγηση των λιπιδίων στο αίμα τους, 200 από αυτά τα παιδιά μπήκαν στο πρόγραμμα Holbaek, το οποίο χρησιμοποιείται στη Δανία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών δεν άλλαξε σημαντικά, βελτιώθηκε πολύ η εικόνα εκείνων των λιπιδίων στο αίμα τους, που συνδεόνται με τον διαβήτη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τη δρα Καρολίνα Σούλεκ, που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του κέντρου Steno, «είναι κρίσιμο να εντοπίσουμε τον κίνδυνο σε τόσο νεαρές ηλικίες. Η έρευνα παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος της παχυσαρκίας, δίνοντας στους γονείς κίνητρο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χάσουν βάρος».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουν πώς γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την παρουσία λιπιδίων στο αίμα και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες, ώστε να βρεθεί τρόπος να παρέμβουν στα λιπίδια για να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων.

Πηγή: kathimerini.gr