Ίδια εικόνα υπάρχει και στην Κρήτη, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Αυτή την στιγμή, μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, νοσηλεύονται 19-20 άτομα με covid-19.
Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι ή νεότεροι, με χρόνια νοσήματα.
«Οι ανοσοκοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο με μάσκα και να μην έχουν επαφή με ασθενείς» επεσήμανε στο patris.gr, ο Καθηγητής.
«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει κάποιος αυτή την εποχή και εκείνοι που κινδυνεύουν δεν είναι οι υγιείς είναι αυτοί που έχουν συνοδά προβλήματα» είπε ο κ.Τζανάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι τέστ πρέπει να γίνονται αν υπάρχουν συμπτώματα (πυρετός,αίσθημα κακουχίας,πονοκέφαλος),ώστε ο πάσχον να προστατεύσει τους ευάλωτους συγγενείς ή φίλους, μένοντας μακριά τους.
«Κάποιοι το περνούν ελαφριά, κάποιοι «σέρνονται»,είπε ο πνευμονολόγος.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις σε έναν μήνα – από τον Μάιο στον Ιούνιο – διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες των πολιτών στα νοσοκομεία που έχουν προσβληθεί από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού.
Σύσταση να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες καθώς, όπως είπε, υπάρχει έξαρση του κορονοϊού με νέο στέλεχος, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης.
Σε ότι αφορά, τέλος, στην αναμνηστική δόση για Covid19 και το ποιοι πρέπει να την κάνουν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65.
Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους.
Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση.