Ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, με αφορμή τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis -το όνομά του περιλαμβάνεται σε έγγραφο του FBI- εξέδωσε χθες ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη δραστηριότητα και περιμένει τη διαλεύκανση της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Μεταξύ άλλων σημειώνει:
“Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια διασύνδεσης του ονόματός μου με αθέμιτες πρακτικές της συγκεκριμένης φαρμακευτικής επιχείρησης είναι αβάσιμες, άδικες και έχουν ποταπά κίνητρα. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος επιτροπής που ενασχολήθηκε με εισηγήσεις αναφορικά με την τιμολόγηση, αποζημίωση ή τη συνταγογράφηση συγκεκριμέ- νων φαρμάκων και δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι σε θέση να επηρεάσω τα συμφέροντα οποιασδήποτε φαρμακευτικής εταιρείας.
Αντιθέτως, υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον και με εισηγήσεις μου εξοικονόμησε δισεκατομμύρια από τον δημόσιο προϋπολογισμό και μάλιστα πολλές φορές βρέθηκα στο στόχαστρο για αυτό.
Την τελευταία δεκαετία, με την εταιρεία Novartis συνεργάστηκα το 2008, κατά την εκπόνηση φαρμακοοικονομικής μελέτης, η οποία έχει άλλους 5 συγγραφείς, έχει δημοσιευθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει σαφή και ρητή αναφορά στην πηγή χρηματοδότησης. Έκτοτε έχω χρηματοδοτηθεί για μια διάλεξη το 2015 και άλλη μια το 2016.
Οι επιστημονικές αυτές δραστηριότητες έχουν αμειφθεί όπως ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας και έχουν κατατεθεί αρμοδίως στις φορολογικές αρχές. Οι αμοιβές για τις άνω υπηρεσίες αφορούν ποσοστό μικρότερο του 1% στο σύνολο των ερευνητικών και συμβουλευτικών μου προγραμμάτων.
Η συμβουλευτική μου εταιρεία, που λειτούργησε την περίοδο 2007 – 2012, όπως και κάθε άλλη επαγγελματική μου δραστηριότητα, οι συναλλαγές μου, οι καταθέσεις μου και τα οικονομικά και τα φορολογικά μου στοιχεία σε βάθος δεκαετίας έχουν ήδη από καιρό ελεγχθεί εξονυχιστικά και επανειλημμένα από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και τις φορολογικές αρχές και δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτό ή επιλήψιμο”.
Το όνομά μου στο έγγραφο του FBI
Ο ίδιος επισημαίνει: “Πρόσφατη αναφορά σε έγγραφο του FBI περιέχει το όνομά μου διότι σύμφωνα με κάποιον ανώνυμο μάρτυρα «σύστησα» τη Novartis σε μια άλλη εταιρεία. Κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο, αλλά και στην περίπτωση που θα ήταν αληθές, διερωτώμαι ποιο είναι το αδίκημα;
Από πότε αποτελεί η σύσταση παράνομη πράξη; Επιπλέον, από τη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή προκύπτει ότι στην κατάθεσή του ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αφού ανασκευάζει τις αρχικές και παντελώς ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, στο τέλος καταλήγει στο ότι έλαβα ένα τεράστιο ποσό για να συστήσω τάχα τον αντιπρόεδρο της Νοβάρτις σε πολιτικό πρόσωπο.
Αλήθεια, υπάρχει κανείς που δύναται να πιστέψει το αληθές του ισχυρισμού αυτού”;
Ο Νίκος Μανιαδάκης καταλήγει:
“Πιστεύω ακράδαντα στην ελληνική δικαιοσύνη και θα προσμένω στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, στην αποκατάσταση του ονόματός μου, στην απόδοση των όποιων ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται και όχι σε επιστήμονες που βοήθησαν ουσιαστικά, με αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελώς, σε βάρος της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματική τους ζωής, μια χώρα που βρέθηκε στα όρια της χρεωκοπίας. Έως τότε θα απευθυνθώ στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μου έναντι κακόβουλων και συκοφαντικών επιθέσεων, οι οποίες πλέον επιπόλαια και ανεύθυνα κάνουν αναφορές ακόμη και σε ανήλικα τέκνα”.