Περιστατικά 2018 :
10 κρούσματα μηνιγγίτιδας από την αρχή του χρόνου,
6 εκ των οποίων καταγράφηκαν την άνοιξη
Με αφορμή την ιστορία που μοιράστηκε δημόσια μία μητέρα από την Κρήτη σε τηλεοπτική εκπομπή, αυτή την εβδομάδα, καθώς και με την εμφάνιση απανωτών κρουσμάτων στο νησί, αλλά και πανελλαδικά, ο φόβος των γονέων για τη μηνιγγίτιδα επανέρχεται.
Η μητέρα, Ελένη Φλουράκη, που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Γερμανία, έζησε τον εφιάλτη την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί, όταν η κόρη της της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, πέρσι ανήμερα τον 15Αύγουστο.
Όπως αναφέρει η ίδια η μητέρα «Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή».
Η μητέρα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους θεράποντες ιατρούς που έσωσαν το κοριτσάκι της από βέβαιο θάνατο ή μόνιμη αναπηρία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β.
Στην Κρήτη γενικά παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα Μηνιγγίτιδας. Τρία καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά.
Στις αρχές Απριλίου καταγράφηκε κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού.
Κατά τη νοσηλεία του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου.
Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου!
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, όπου πολλοί γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις με τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων να είναι υψηλότερος, αποτελούν την καλύτερη αφορμή να επισκεφτούμε τον παιδίατρο για τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατεύσουμε πλήρως ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β.
Εποχικότητα της νόσου & συμπτώματα
Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να δράσουν άμεσα. Η πρόληψη είναι επιβεβλημένη, ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Η Μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.
Διανύουμε την εποχή του χρόνου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, όπως καταδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους.
Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης :όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.
Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει.
Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.
Σημασία της πρόληψης
Τους μήνες που διανύουμε που είναι οι πιο επικίνδυνοι, λόγω υψηλής κινητικότητας της νόσου και του αυξημένου κίνδυνου μετάδοσης, οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός ο οποίος κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη Μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.