εμβολιασμός

Την ανάγκη για άμεση πρόληψη, έλεγχο, αλλά και εμβολιασμό επιτάσσουν τα νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β’, που καταγράφονται ειδικότερα σε παιδιά και βρέφη. Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου είναι ένα αγοράκι που νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων σε κρίσιμη κατάσταση, τα οποίο προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα τύπου Β’ και η κατάστασή του εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου σε κωματώδη κατάσταση. Το παιδάκι τηρούσε το πρόγραμμα εμβολιασμού, ωστόσο δεν είχε εμβολιαστεί για τη συγκεκριμένη νόσο.

Στο νοσοκομείο εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο να λάβουν οι εργαζόμενοι μέτρα χημειοπροφύλαξης, καθώς η νόσος μεταδίδεται με εύκολο τρόπο, μέσω του σάλιου.

Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι το τρίτο που καταγράφεται σε όλη τη χώρα, σε μια εποχή κατά την οποία η νόσος καταγράφει υψηλή κινητικότητα.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Τα συμπτώματά της, μάλιστα, μοιάζουν αρκετά με αυτά της απλής ίωσης, κάτι που μπερδεύει αρκετά τους γονείς.

 

– Σημαντική η ανάγκη πρόληψης και εμβολιασμού.

– Αυξημένα τα κρούσματα  μηνιγγίτιδας τύπου Β ειδικότερα την άνοιξη

-Υψηλή η ανάγκη εμβολιασμού για βρέφη και παιδιά.

Σημασία πρόληψης – αντιμετώπιση

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημασία της πρόληψης ειδικά σε βρέφη και παιδιά.

Λόγω υψηλής κινητικότητας και αυξημένου κίνδυνου μετάδοσης της νόσου τους μήνες που διανύουμε, οι γονείς οφείλουν τόσο να ενημερωθούν επαρκώς, όσο όμως και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Κι αυτό γιατί ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη  μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013.

Το εμβόλιο προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β’ ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

 

Εποχικότητα

Την άνοιξη, η μηνιγγίτιδα τύπου Β’ εμφανίζει μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα της νόσου και να δράσουν άμεσα, καθώς πρόκειται για μια ύπουλη νόσο που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας τύπου Β’ μοιάζουν πολύ με αυτά μιας απλής γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει.

Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι  προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

 

Συμπτώματα  μηνιγγίτιδας

– Πυρετός

– Έμετος

– Έντονος πονοκέφαλος

– Επώδυνη αυχενική δυσκαμψία

– Ευαισθησία στο φως

– Σημαντική υπνηλία

– Σύγχυση

– Επιληπτικές κρίσεις

– Συμπτώματα σηψαιμίας

– Πόνος στα άκρα, αρθρώσεις ή μυς

– Κρύα χέρια και πόδια

– Χλωμό ή κηλιδώδες δέρμα

– Γρήγορη αναπνοή ή λαχάνιασμα

– Σημαντική υπνηλία

– Σύγχυση