Μετά από δεκαετίες προσφοράς στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στους ασθενείς τους, έξι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης στις 31 Αυγούστου παραδίδοντας τη σκυτάλη στους συναδέλφους τους που αναλαμβάνουν από 1η Σεπτεμβρίου τη διεύθυνση των κλινικών τους.
Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Γιώργο Κοντάκη, οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο και το ΠΑΓΝΗ τα τελευταία 20-30 χρόνια και σε λίγες εβδομάδες κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής τους. Οι καθηγητές που συνταξιοδοτούνται είναι ο Αχιλλέας Γκίκας στη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων Διαμαντής Κοφτερίδης.
Ο κ. Κοφτερίδης θα είναι ο νέος διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ. Στη θέση του καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξανδρου Βγόντζα αναλαμβάνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Μπάστα. Στις 31 Αυγούστου συνταξιοδοτείται ο διευθυντής των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ αναπλ. καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Παναγιώτης Αγγουριδάκης. Ο γιατρός που θα τον διαδεχθεί, θα οριστεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Συνταξιοδοτείται επίσης ο καθηγητής Νεφρολογίας Ευγένιος Δαφνής και τη διεύθυνση της κλινικής αναλαμβάνει ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Στυλιανού.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ Μανόλης Προκοπάκης αναλαμβάνει τη διεύθυνση της κλινικής στη θέση του καθηγτή Γιώργου Βελεγράκη, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.
Τέλος, συνταξιοδοτείται και ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Γιάννης Μουζάς και τη διεύθυνση της κλινικής του αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιάννης Κουτρουμπάκης.
Επιστολή στον πρωθυπουργό για προσλήψεις 100 μελών ΔΕΠ στα ιατρικά τμήματα
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον κοσμήτορα κ. Κοντάκη, οι πρόεδροι των 7 ιατρικών σχολών της χώρας απέστειλαν επιστολή πριν λίγο καιρό στον πρωθυπουργό ζητώντας να γίνουν προσλήψεις 100 μελών ΔΕΠ σε κλινικά αντικείμενα αιχμής.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν:
“Στον αγώνα αυτό, τα Τμήματα Ιατρικής των Πανεπιστημίων της χώρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που λειτούργησαν ως κέντρα αναφοράς Covid-19, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την ανάσχεση της κλιμάκωση της πανδημίας.
Συνετέλεσαν αποφασιστικά να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ με την κοινωνία να αισθάνεται ασφάλεια για τον περιορισμό της καταστροφικής εξάπλωσης της αρρώστιας και των παράπλευρων συνεπειών της. Η κυβέρνησή σας και το Υπουργείο Υγείας έχουν ορθά ανακοινώσει την πρόθεση για προσλήψεις ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την γενναία στήριξη του ΕΣΥ, ώστε να θωρακισθεί η δημόσια υγεία.
Απευθυνόμαστε σε σας κ. πρωθυπουργέ, για να ζητήσουμε να μην εξαιρεθούν από την ενίσχυση αυτή σε ιατρικό προσωπικό οι Πανεπιστημιακές κλινικές και Εργαστήρια καθώς και τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στα οποία αυτά είναι εγκατεστημένα.
Είναι γνωστό ότι στη δεκαετία της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, οι περισσότερες Πανεπιστημιακές κλινικές και Εργαστήρια αποψιλώθηκαν σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας αφυπηρετήσεων μελών ΔΕΠ με αποτέλεσμα να είναι οριακή η λειτουργία τους.
Ζητάμε λοιπόν 100 πιστώσεις από αυτές που πρόκειται να διαθέσει το Υπουργείο Υγείας για πρόσληψη ιατρών στο ΕΣΥ να διατεθούν στο Υπουργείο Παιδείας για πρόσληψη μελών ΔΕΠ στα Ιατρικά Τμήματα και σε κλινικά αντικείμενα αιχμής όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν”.
Η επιστολή στον κ. Μητσοτάκη καταλήγει:
“Η πρότασή μας αυτή κ. Πρωθυπουργέ στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρούς υψηλών κλινικών και επιστημονικών προσόντων, ώστε να θωρακισθεί αποτελεσματικά η προστασία των πολιτών από την απειλή ζωής, στην πιο κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο μετά τον πόλεμο.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε την κατανόηση και την αποφασιστικότητα που επιτάσσει η στιγμή και θα στηρίξετε το αίτημά μας”.