Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους καπνιστές που επιθυμούν να βάλουν τέλος στην εξάρτησή τους στη νικοτίνη.
Ποια είναι αυτή; Προτείνουν τη λήψη σκευασμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος προληπτικά – πριν δηλαδή να ξεκινήσουν την προσπάθεια να αντισταθούν οι καπνιστές στα τσιγάρα.
Ειδικότερα, είθισται οι καπνιστές που θέλουν να πετάξουν από τη ζωή τους το τσιγάρο να λαμβάνουν, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, τα σκευάσματα αυτά μία εβδομάδα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης των προσπαθειών διακοπής.
Όπως προκύπτει όμως από τα στατιστικά δεδομένα, 75% των καπνιστών δεν αντέχουν να μην ανάψουν τσιγάρο και έτσι το ξαναρχίζουν σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Όμως πρόσφατα ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο ανακάλυψε ότι εάν η λήψη σκευασμάτων που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος ξεκινήσει τέσσερις εβδομάδες πριν από την… επίσημη προσπάθεια, τότε αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας.
Ειδικότερα, 50% των ανθρώπων που έλαβαν τα σκευάσματα και ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εκ των προτέρων – δηλαδή έναν μήνα πριν – κατάφεραν να μείνουν πιστοί στο στοίχημά τους 30 ημέρες μετά τη διακοπή. Αντιθέτως, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 31% για εκείνους που ακολούθησαν την κλασική μέθοδο.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες αποδίδουν τα θετικά αυτά αποτελέσματα στο γεγονός ότι τέσσερις εβδομάδες παρέχουν επίσης ένα καλό χρονικό πλαίσιο για να προετοιμαστούν ψυχολογικά εκείνοι που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Μάλιστα, όπως προέκυψε από τις παρατηρήσεις τους, αρκετοί συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν τη νέα μέθοδο άρχισαν να καπνίζουν λιγότερο πριν από την ημερομηνία διακοπής του τσιγάρου, ενώ περιορίστηκε σημαντικά και το αίσθημα της επιτακτικής ανάγκης για νικοτίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν επίσης συμβουλευτική υποστήριξη, γεγονός που δείχνει ότι μια πολύπλευρη προσέγγιση φέρνει και καλύτερα αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές, με το ποσοστό να φτάνει το 42,4% των ενηλίκων. Η οικονομική κρίση αποδείχτηκε πάντως ότι επίσης «βοηθά» στη διακοπή του καπνίσματος, δεδομένου ότι το 2010 η χώρα μας βρισκόταν στην πρώτη θέση με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη.