Μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού έφθασε το θέμα της παραμονής για 9,5 ώρες, του 27χρονου ασθενή με μηνιγγίτιδα, στα Επείγοντα του Βενιζελείου, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής να τον νοσηλεύσει.
Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου και ο πρόεδρος Δημήτρης Φλυτζανής έλαβαν e-mail από το γραφείο του υφυπουργού Υγείας και αποδέκτες μεταξύ άλλων το Πρωθυπουργικό γραφείο και την 7η ΥΠΕ Κρήτης, με την καταγγελία της Ένωσης για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης και το σχόλιο: «Σας προωθούμε για ενημέρωση και δικές ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.»
«Περιμένουμε να δούμε αυτές τις ενέργειες, περιμένουμε την θέση του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου, περιμένουμε να μας εξηγήσει κάποιος πως γίνεται η Κρήτη να έχει σχεδόν 20 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να κινδυνεύουν άνθρωποι» είπε στο patris.gr ο Δημήτρης Φλυτζανής.
Τι κατήγγειλε ο Δ. Φλυτζανής
Μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης του ασθενούς με μηνιγγίτιδα που παραμένει διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Βενιζελείου,ο πρόεδρος των Εργαζομένων,υπενθυμίζεται ότι δημοσιοποίησε επιστολή, γράφοντας:
«Το περιστατικό του 27χρονου ασθενή, ο οποίος δεν έβρισκε κρεβάτι ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη και τελικά εισήχθη στη ΜΕΘ του Βενιζελείου στις 3:30 π.μ., όταν άνοιξε κρεβάτι σε χώρο που είχε να λειτουργήσει για έναν χρόνο, αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης και της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και χειρουργείων.
Η υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση του κόστους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική: τρία κρεβάτια ΜΕΘ στο Βενιζέλειο παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και πέντε ειδικευμένων ιατρών. Η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη 3:1 είναι ανύπαρκτη στην πράξη, ενώ οι οφειλόμενες ημέρες άδειας και ρεπό για το προσωπικό της ΜΕΘ ανέρχονται στις 2.684!
Το προσωπικό μας έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του. Η υπερκόπωση και η ψυχική εξουθένωση επηρεάζουν την αποδοτικότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών. Δεν μπορούμε να παρέχουμε ποιοτική φροντίδα υπό αυτές τις συνθήκες. Αντί για εντέλλεσθε, οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την επάρκεια προσωπικού.»
Ο ίδιος, συνέχιζε:
«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης, όταν ήδη οι διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν; Το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ καλούνται να καλύψουν όλη την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα. Με την αναμενόμενη έξαρση ιογενών λοιμώξεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι αποτέλεσμα των διαχρονικά ελλιπέστατων κρατικών προϋπολογισμών, που στοχεύουν στη μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Δεν επαρκούν οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Με βάση τον ήδη ανεπαρκή οργανισμό του νοσοκομείου, που συρρικνώθηκε το 2012 λόγω μνημονίων, αυτή τη στιγμή λείπουν 46 ειδικευμένοι ιατροί και 451 άτομα νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου απαιτεί:
Άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και χειρουργείων.
Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή εντατικής θεραπείας και έγκαιρης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Δεν θα επιτρέψουμε άλλες τραγωδίες σαν τα Τέμπη, ούτε στα νοσοκομεία ούτε πουθενά. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, είμαστε αποφασισμένοι να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για τις επισφαλείς συνθήκες που απειλούν τη ζωή ασθενών και υγειονομικών.»