Με το δεδομένο ότι τα κουνούπια αποτελούν έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών, το Υπουργείο Υγείας ζητά την έναρξη προγράμματος για την έγκαιρη αντιμετώπισής τους.
Το Υπουργείο καλεί τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών σε επίπεδο Περιφέρειας-Περιφερειακών Ενοτήτων-Δήμων.
Όπως αναφέρει, με την εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και εξυγίανσης του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται ο περιορισμός ή η εξάλειψη, όπου είναι δυνατόν, των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών κουνουπιών.
Τα μέτρα αυτά είναι από τα σημαντικότερα, καθώς προσφέρουν μακροχρόνιο όφελος, ελαχιστοποιούν την ευχέρεια πολλαπλασιασμού των κουνουπιών και μειώνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών πληθυσμών τους για μεγάλο διάστημα, χωρίς την ανάγκη χρήσης βιοκτόνων.
Ο περιορισμός των εστιών μπορεί να επιτευχθεί με την επιχωμάτωση μικρών κοιλοτήτων του εδάφους, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του νερού και να παρασύρονται τα ατελή στάδια των κουνουπιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αρδευτικά ή αποστραγγιστικά κανάλια ή τάφροι, οι δεξαμενές συλλογής νερού, οι όχθες ποταμών ή ρυακιών και οι κοίτες χειμάρρων.
Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται μέριμνα για τον περιορισμό, την εξάλειψη ή τον καθαρισμό των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται λιμνάζοντα ύδατα, όπως και σιντριβάνια, καλλωπιστικές λιμνούλες, δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια, όπου συνήθως συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως και βιολογικοί καθαρισμοί.