Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι ένα σημάδι ότι ο αγώνας μεταξύ του εμβολιασμού και του ιού θα μπορούσε να ευνοήσει το δεύτερο, εκτός κι αν οι χώρες επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και κάνουν μικρά, προσεκτικά βήματα προς την Ελευθερία υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει αναγνωριστεί σε τουλάχιστον 92 χώρες και θεωρείται πιο μεταδοτική απ’ όλες, καθώς έχει την «ενισχυμένη» ικανότητα να προσβάλει τους ευάλωτους – ιδιαίτερα σε μέρη με χαμηλό ακόμη το ποσοστό του εμβολιασμού.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή αντιπροσωπεύει το 99% των νέων περιπτώσεων Covid, υποδηλώνει ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha, η οποία κυριαρχούσε προηγουμένως.
Μπορεί επίσης να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και είναι κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά από μία δόση.«Αυτό είναι το πρόβλημα με το να στηριζόμαστε μόνο στα εμβόλια. Χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη για να προστατευτεί κάποιος από μία μεταδοτική παραλλαγή σαν αυτή», ανέφερε ο Δρ Στέφεν Γκρίφιν, ιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς.
Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Δέλτα. Αναλύοντας ειδικά βίντεο από εμπορικό δρόμο στο Σίδνεϊ, οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι η μετάλλαξη μεταδίδεται σε «τρομακτικά φευγαλέες» συναντήσεις περίπου 5 έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλον.Μάλιστα, ο ιός εξαπλώθηκε σε δευτερόλεπτα μεταξύ ατόμων που αφενός δεν φορούσαν μάσκα, αφετέρου δεν είχαν εμβολιαστεί.
Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ενώ οι άλλες όχι; – 3 πιθανές εξηγήσεις
Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ωστόσο οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν απαντήσει επακριβώς στο γιατί.
Η καθηγήτρια Κατριν Νοκς, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Leeds πιστεύει πως αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους.
Πρώτον, γιατί η μετάλλαξη ενδεχομένως μολύνει άτομα που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, δεύτερον γιατί τα άτομα μπορεί να εκτεθούν λιγότερο στον ιό, αλλά αυτό να είναι αρκετό για να κολλήσουν και τρίτον γιατί ένα άτομο να κολλάει από άλλο άτομο ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασία και να συνεχίσουν να φορούν μάσκες.