Το θέμα της επιλογής μασκών ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη κοροναϊού έχει πυροδοτήσει ζωηρή συζήτηση.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε τη λειτουργία της κάθε μάσκας.
«Από το να μην φοράω καθόλου μάσκα, είναι καλύτερο να φοράω έστω μια απλή, αρκεί να την αλλάζω όταν γίνεται υγρή» σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως οι καταλληλότερες, όμως και πιο ακριβές είναι οι μάσκες τύπου Ν95.
«Ακολουθούν οι χειρουργικές, αρκεί να φορεθούν σωστά και να μην δημιουργούν κενά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Τέλος, σημείωσε πως οι υφασμάτινες μάσκες με ένα μόνο ύφασμα δεν προστατεύουν καθόλου, ενώ υπογράμμισε πως όσες μάσκες έχουν βαλβίδα δεν είναι κατάλληλες για την προστασία από τον κοροναϊό.
Τη χρήση της χειρουργικής έναντι της υφασμάτινης μάσκας προέκρινε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, για την προστασία απέναντι στον μεταλλαγμένο ιό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι επικίνδυνοι στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προστασίας της μύτης, ότι οποιοσδήποτε τρόπος και φραγμός, είτε πάνινη είτε χειρουργική μάσκα, ήταν καλύτερο από το να μην χρησιμοποιούμε τίποτα. Ήταν και η παραγωγή χειρουργικών μασκών περιορισμένη, οπότε προκρίθηκε η χρήση διαφορετικών μέσων.
Τώρα φαίνεται ότι η επάρκεια σε χειρουργικές μάσκες είναι τέτοια που κανείς θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες.
Σχολιάζοντας ότι κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι αυτό γίνεται για λόγους κέρδους, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν νομίζω ότι υπουργεία Υγείας και επίσημοι οργανισμοί κρατών θα κινούνταν με κίνητρο το κέρδος. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό είναι ότι είναι μια νέα ασθένεια και είναι λογικό στο ευρύ κοινό να δημιουργούνται ερωτηματικά όταν υπάρχει αλλαγή στις οδηγίες. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι προκύπτουν νέα δεδομένα».