Ο διευθυντής της του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης

Στο “κόκκινο” βρίσκονται και πάλι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Ηράκλειο. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και έτσι τραυματίας τροχαίου που έγινε στον ν. Ηρακλείου μεταφέρθηκε στη Μονάδα του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

“Τα γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι για εμάς κάτι συνηθισμένο” ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος. Το καλοκαίρι η ΠΟΕΔΗΝ είχε δώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες Εντατικής.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου και νέος διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Ανέστης Κιούλπαλης σημείωσε και εκείνος ότι συχνά τα κρεβάτια γεμίζουν. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο τμήμα λειτουργούν επίσημα 11 κλίνες, αλλά ενίοτε, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα διαθέσιμα κρεβάτια μειώνονται.

Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος

Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Το 35% των κλινών στο ΜΕΘ είναι κλειστές, αφού δεν υπάρχει προσωπικό, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

«Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 35% των κρεβατιών κλειστά, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου, το 1/7 των εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν δύο ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις στη νυχτερινή βάρδια. «Στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Κατά το διάστημα της έρευνας των εντατικολόγων, η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονταν στις ελληνικές ΜΕΘ ήταν 63,7 έτη και το 64% αυτών ήταν άνδρες. Το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο λάμβανε αντιβιοτικά. Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20%, αν ο ασθενής έβγαινε από την κλινική, σε διάστημα 3 εβδομάδων και έφτανε το 37%, εάν ο ασθενής παρέμενε στη ΜΕΘ πέρα από 30 ημέρες.