Η Κρήτη παραμένει μια περιφέρεια της χώρας με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν κάνει επιτυχημένες προσπάθειες να κόψουν το τσιγάρο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκο Τζανάκη, σήμερα περίπου το 37%-38% του γενικού πληθυσμού καπνίζει, ωστόσο το ποσοστό πριν 8-9 χρόνια έφθανε το 45%.
“Έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας” σημείωσε ο κ. Τζανάκης επισημαίνοντας ότι δυστυχώς κάποιοι διέκοψαν το κάπνισμα αλλά άρχισαν το άτμισμα.
Όσο αφορά εκείνους που κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο, ανέφερε ότι το παίρνουν απόφαση κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών μετά από κάποια ασθένεια.
Άλλος λόγος είναι οι οικονομικοί, αλλά και γιατί δεν αντέχουν πλέον οι ίδιοι ή οι οικείοι τους τη μυρωδιά του τσιγάρου στο σπίτι, στα ρούχα ή την αναπνοή τους.
«Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να το πάρει απόφαση και το δεύτερο να ζητήσει βοήθεια στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50%-60% εκείνων που απευθύνονται στο ιατρείο διακοπής του ΠΑΓΝΗ επιτυγχάνουν αποχή από το τσιγάρο καταρχάς για 1 χρόνο.
Είναι γνωστό ότι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου για τους Κρητικούς είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κάθε χρόνο καταγράφονται στην κλινική 300 νέα περιστατικά, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι ασθενείς απευθύνονται και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, έχει επισημάνει ότι ετησίως στο τμήμα του προσέρχονται 50-60 καινούργιοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Το 70% των ασθενών είναι άνδρες και το 30% γυναίκες. Αρκετοί έχουν όγκο σε προχωρημένο στάδιο, ενώ μεταξύ των ασθενών υπάρχουν δυστυχώς και σαραντάρηδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς επιστημονική βοήθεια μόνο το 3% καταφέρνει να κόψει το κάπνισμα.