Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εντατικολόγοι για τα μεγάλα κενά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς έχουν αρχίσει οι παραιτήσεις γιατρών απο τις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου.
Συνάδελφοί τους αναζητούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και φεύγουν απο τα δημόσια νοσοκομεία για να ιδιωτεύσουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Αυτό έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των μονάδων που μειώνουν τα κρεβάτια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σε λειτουργία ελλείψει προσωπικού.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ευμορφία Κονδύλη, διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, το τμήμα είχε 19 γιατρούς και έχει μείνει με 14, καθώς συνάδελφοί της προτίμησαν να φύγουν αφού στον ιδιωτικό τομέα και δη του εξωτερικού, εξασφαλίζουν πολλαπλάσιους μισθούς.
Σήμερα η Μονάδα λειτουργεί συνολικά 23 κρεβάτια, ενώ θα μπορούσε να έχει ανοικτά 25.
Να σημειωθεί ότι απο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και για περίπου ένα μήνα, η Εντατική θα περιορίσει στο 50% τις εισαγωγές της για να γίνουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων.
Και στη ΜΕΘ του Βενιζελείου υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Ο διευθυντής του Τμήματος Ανέστης Κιούλπαλης είπε στην «Π» ότι η Μονάδα λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια με 15 γιατρούς και έχει μείνει με 8, λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων.
Έτσι μένουν εκτός λειτουργίας 3 κρεβάτια, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοικτά 12.
Υπάρχει, λοιπόν επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύουν ασθενείς για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς δεν καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του πληθυσμού της Κρήτης αλλά και των περίπου 5 εκατομμυρίων τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές στο νησί.