Στο Ηράκλειο ο κορυφαίος Αμερικάνος καθηγητής για τις γονιδιακές αλλαγές κ. Zenklusen
 γονιδιακές αλλαγές
Η Ιατρική ακριβείας οδηγεί στις εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός καρκίνου σ’ έναν συγκεκριμένο ασθενή και πώς θα γίνει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για εκείνον;

Η Ιατρική ακριβείας είναι το παρόν και το μέλλον της ογκολογίας, αφού αυτή οδηγεί στις εξατομικευμένες θεραπείες και στην καλύτερη πορεία μιας ασθένειας και σ’ αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο συνέδριο της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που αρχίζει αύριο στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής,  που διευθύνει το τμήμα, μάς είπε: “Στο συνέδριο θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία και όλες οι νέες θεραπείες που οδηγούν στη βελτίωση της υγείας.

Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας

Ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής
Ο Αμερικανός καθηγητής

Προϋπόθεση για να κάνεις εξατομικευμένη θεραπεία είναι η Ιατρική ακριβείας, που εφαρμόζεται και στο ΠΑΓΝΗ.

Ο κ. Μαυρουδής εξήγησε ότι στο νοσοκομείο υπάρχει το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας, όπου γίνονται αναλύσεις σε δείγματα ασθενών, προσδιορίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου, τα οποία οδηγούν τους γιατρούς στην κατάλληλη θεραπεία.

“Δυστυχώς δεν γίνεται ακόμη σε όλους τους ασθενείς, αλλά κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και μελάνωμα” ανέφερε.

Οι πειραματικές θεραπείες στο ΠΑΓΝΗ

Επιπλέον, στο νοσοκομείο υπάρχει μονάδα κλινικών δοκιμών και γίνονται, σύμφωνα με τον ογκολόγο, πειραματικές θραπείες με νέα φάρμακα που τώρα δοκιμάζονται σε επιλεγμένους ασθενείς, ως επί το πλείστον με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου.

Κορυφαίος Αμερικανός στο συνέδριο

Ο Αμερικανός καθηγητής κ. Zenklusen

Την Παρασκευή ξεχωρίζει η διάλεξη  ενός σπουδαίου Αμερικανού καθηγητή, του J. C. Zenklusen, ο οποίος θα μιλήσει για τον άτλαντα των γονιδιακών αλλαγών που αφορούν τον καρκίνο.

“Πρόκειται γαι έναν ειδικό στον τομέα αυτό” υπογράμμισε ο κ. Μαυρουδής ο οποίος σημείωσε: “Ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη ασθένεια και είναι ουτοπία να λένε ότι θα έχει ιαθεί σε 5, 10 ή 50 χρόνια.

Το πότε δεν θα πεθαίνουν πια άνθρωποι από τον καρκίνο δεν το ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι κάθε χρόνο γίνονται μικρά ή μεγαλύτερα βήματα για την καλύτερη αντιμετώπισή του και αυτό είναι πολύ σημαντικό” κατέληξε ο καθηγητής.

 

Η θεματολογία του ογκολογικού συνεδρίου

Όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή, “το συνέδριο της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ ξεκινά τις εργασίες του αύριο Πέμπτη και τελειώνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα και θα γίνει συζήτηση με γνώμονα το πώς θα θεραπευτεί με τον πληρέστερο τρόπο ο ογκολογικός ασθενής.

Ο όρος της Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία διαπερνά όλη την συζήτηση. Γνωρίζουμε ότι είναι συναρπαστικές οι υποσχέσεις που δίνει η διείσδυση της τεχνολογίας σε όλα τα πεδία της ογκολογίας.

Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι οι υποσχέσεις αυτές καταργούν την αρρώστια, τους ασθενείς και τους γιατρούς. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται παραπέρα μελέτη και μεγάλη προσπάθεια κατανόησης των δεδομένων προκειμένου τα νέα φάρμακα και εργαλεία της τεχνολογίας να γίνουν σύμμαχοι του κάθε ασθενούς.

Με αυτήν την προσδοκία διοργανώνουμε κάθε χρόνο το συνέδριό μας”.

Τα κυριότερα θέματα που αναπτύσσονται είναι:

Ιατρική ακριβείας στην ογκολογία

  • Ιατρική ακριβείας στην καθημερινή κλινική πράξη – Ορθολογική προσέγγιση στη χρήση των γενετικών πληροφοριών
  • Ο γενετικός άτλαντας του καρκίνου: μία πηγή δεδομένων για την Ιατρική ακριβείας
  • Καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του μελανώματος
  • Σπάνιοι καρκίνοι κεφαλής – τραχήλου
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Καρκίνος προστάτη
  • Καρκίνος παγκρέατος, παρόν και μέλλον
  • Αναδυόμενες θεραπείες στον γυναικολογικό καρκίνο
  • Περιεγχειρητική θεραπεία στον εξαιρέσιμο καρκίνο του στομάχου και γαστροϊσοφαγικής συμβολής
  • Καινοτόμες στρατηγικές στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
  • Καρκίνος του πνεύμονα με οδηγούς μεταλλάξεις – νεότερα δεδομένα
  • Βιοδείκτες για την ανοσοθεραπεία
  • Υποστήριξη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα
  • Ο ρόλος του τρόπου ζωής στην πρόληψη και έκβαση του καρκίνου του πνεύμονα
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα ως μοντέλο εφαρμογής της Ιατρικής ακριβείας
  • Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα – Συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • «Καινοτόμος Συνεργασία στη Δράση κατά του Καρκίνου» του 3ου Προγράμματος Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία.