Σε αναμονή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης προκειμένου να πληροφορηθούν τι αλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Αλλαγές που σχετίζονται με τον νέο υγειονομικό χάρτη που ετοιμάζεται, θα ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου και περιλαμβάνει συγχωνεύσεις κλινικών και μετακινήσεις προσωπικού.
Στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας, λένε οι πληροφορίες, υπάρχει μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και δείχνει την πληρότητα που παρουσιάζει η κάθε κλινική, αλλά και το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.
Οι κλινικές με χαμηλή πληρότητα, είναι αυτές που εκτιμάται ότι θα ενοποιηθούν με άλλες και σε αυτές, θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού.
Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις προσωπικού
Στο πλάνο του Υπουργείου Υγείας είναι οι μικρότερες μονάδες υγείας, που διαθέτουν και λιγότερο προσωπικό, να εξυπηρετούν κυρίως τις πρώτες ιατρικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, να προσφέρουν δηλαδή πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ για τα σοβαρά προβλήματα υγείας οι πολίτες θα μετακινούνται στα μεγάλα νοσοκομεία που θα παίζουν και τον κεντρικό ρόλο στην περίθαλψη του κόσμου.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη του νομού Λασιθίου που έχει 4 νοσοκομεία. Το βασικό νοσοκομείο θα είναι αυτό του Αγίου Νικολάου και θα γίνουν ενοποιήσεις υπηρεσιών στα άλλα τρία.
Στο Ηράκλειο ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να είναι κεντρικό νοσοκομείο το Πανεπιστημιακό και βοηθητικό το Βενιζέλειο, καθώς πολλοί λένε ότι θα είναι μεγάλο λάθος να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το Βενιζέλειο.
Πατριανάκος: Το Ηράκλειο χρειάζεται 2 νοσοκομεία πρώτης γραμμής
«Το Ηράκλειο, υπογραμμίζουν, χρειάζεται και τα δύο νοσοκομεία» και περιμένουν να ακούσουν τι πραγματικά σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, που αποφεύγει να μιλάει για συγχωνεύσεις και προτιμάει να κάνει λόγο για «συνεργασίες», νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Όπως έχει γράψει η «Π», στην πρώτη δεκάδα των νοσοκομείων που πέρυσι δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πανελλαδικά, συγκαταλέγεται το Βενιζέλειο, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας το έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση.
Το ιστορικό νοσοκομείο το εμπιστεύονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Κρητικοί για την περίθαλψή τους, παρά το γεγονός ότι είναι δραματικά υποστελεχωμένο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για το 2023, για το σύνολο των μονάδων υγείας, το Πανεπιστημιακό βρίσκεται στην 2η θέση καθώς πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 264.000 ασθενείς (στα τακτικά και απογευματινά ιατρεία αλλά και στο ΤΕΠ) και το Βενιζέλειο υποδέχθηκε 228.000 ασθενείς και βρίσκεται στην 7η θέση σε επισκεψιμότητα.
Ωστόσο, ειδικά το Βενιζέλειο, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις σε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων και συνεχείς δυσκολίες στις εφημερίες του αναισθησιολογικού τμήματος και του ακτινολογικού.
Επιπλέον εδώ και πολλούς μήνες έχουν συρρικνωθεί οι δραστηριότητες μεγάλου αριθμών τμημάτων και κλινικών και όλα αυτά συμβαίνουν εις βάρος του κόσμου που έχει ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.
«Το Ηράκλειο και όλη η Κρήτη έχουν ανάγκη το Βενιζέλειο, το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο από το Υπουργείο Υγείας», έχει δηλώσει με έμφαση στην «Π» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε σκέψη για την συγχώνευσή του με το ΠΑΓΝΗ, όπως κατά καιρούς ακούγεται, είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
«Θα είναι ένα τραγικό λάθος, είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Ηράκλειο έχει ανάγκη από δύο νοσοκομεία και όχι ένα».