Πνευμονοπάθεια

Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια πάσχει περίπου το 10% του πληθυσμού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποιούνται δωρεάν σπιρομετρήσεις από προσωπικό της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΚΑΠΗ Κατσαμπά (τηλ. 2810 301 437).

Σήμερα δωρεάν σπιρομετρήσεις

Οι σπιρομετρήσεις θα γίνουν κατόπιν ραντεβού από τις 09:00 το πρωί μέχρι τη 1μ.μ.

Η δράση είναι στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ- 18 Νοεμβρίου) και τη διοργανώνει η αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και η  ομάδα ΧΑΠ της Πνευμονολογικής Κλινικής σε συνεργασία με τις επισκέπτριες Υγείας του ΠΑΓΝΗ, με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νίκο Τζανάκη, με στόχο την πρόληψη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Τι προκαλεί τη ΧΑΠ

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ. Τώρα τελευταία, όμως, με την οικονομική κρίση, η χρήση τζακιών, σομπών κ.λπ. επιδεινώνει σοβαρά το πρόβλημα ιδίως στα αστικά κέντρα.  Τα συμπτώματα της ΧΑΠ  (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση, με σταδιακή συν τω χρόνω επιδείνωση.

Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια να τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο.

Δυστυχώς μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί  στο νοσοκομείο.

Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή.

Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς, ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και από την λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν

  1. Ο καπνιστής πάνω από τα τριάντα με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.
  2. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ).
  3. Οι πάσχοντες που δεν το γνωρίζουν, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού, μιας και η αρρώστια βλάπτει σοβαρά και τα αγγεία.
  4. Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.
  5. Η πολιτεία πρέπει να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.
  6. Καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας.