εμφράγματα
Κρίσιμος παράγοντας είναι η γρήγορη αντιμετώπιση του εμφράγματος

Περίπου 1.500 άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο στην Κρήτη και οι 200-300 από αυτούς πεθαίνουν πριν προλάβουν να εισαχθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Σκαλίδης

“Το κακό είναι ότι τα εμφράγματα δεν μειώνονται, όπως θα περιμέναμε” είπε στην “Π” ο αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Σκαλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι οι νέες θεραπείες αλλά και η γνώση που υπάρχει για την πρόληψή τους θα έπρεπε να οδηγούν στην μείωσή τους.

Πού αποδίδεται αυτή η αρνητική εικόνα; “Στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται όπως θα έπρεπε στη θεραπεία, αλλά και στο ότι δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Δεν κινούνται, δεν τρέφονται υγιεινά, καπνίζουν”.

Ο κ. Σκαλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι στην Αμερική, για παράδειγμα, τα εμφράγματα μειώνονται ενώ στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει. Περισσότεροι από 300 ειδικοί συζήτησαν για τις νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή, όχι αλκοόλ και κάπνισμα, προληπτικές εξετάσεις και λιγότερο άγχος) μας θωρακίζουν απέναντι στο έμφραγμα.

Παράγοντες κινδύνου  και συμπτώματα

Οι παράγοντες κινδύνου που πυροδοτούν το έμφραγμα είναι: “Κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε πρώιμη ηλικία (πρώτου βαθμού συγγενής με νόσο πριν τα 55 για τους άνδρες και πριν τα 65 για τις γυναίκες), ψυχικό stress, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης”. Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, αλλά η ένταση του πόνου δεν είναι η ίδια για όλους. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στον λαιμό, τη γνάθο, στον αριστερό ώμο και το αριστερό χέρι. Ο ασθενής με έμφραγμα συχνά νιώθει κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Επίσης, μπορεί να έχει χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου, θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όχι ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η άμεση μεταφορά σώζει ζωές.

Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο ή ελαφριά δυσφορία.

Κρίσιμος παράγοντας η γρήγορη αντιμετώπιση

Οπως υπογραμμίζει ο αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας: “Εμφραγμα είναι η νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς που οφείλεται σε απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας και ολοκληρώνεται μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας που γίνεται με καρδιακό καθετηριασμό και στεφανιαία παρέμβαση (αγγειοπλαστική).

Η καθυστέρηση στη διάνοιξη οδηγεί σε μεγαλύτερη νέκρωση της καρδιάς και περισσότερους θανάτους. Υπάρχει και ένας τύπος εμφράγματος που η κατάσταση δεν είναι θέμα ωρών αλλά και πάλι η οριστική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει σε μερικά 24ωρα ανάλογα με την περίπτωση”.