Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κοροναιού αλλά και πολλές, κυρίως ιογενείς, αναπνευστικές λοιμώξεις, έχουμε στην Κρήτη, κάτι που διαπιστώνεται απο την προσέλευση στα ΤΕΠ. Σύμφωνα τον Χάρη Λυδάκη, διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, η προσέλευση ασθενών με Covid έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 30%-40%.
Επίσης υπάρχει μεγάλη αύξηση εποχιακών ιώσεων με συμπτώματα, μεταξύ άλλων, τον πυρετό, τον έντονο βήχα, τον πονόλαιμο. Ωστόσο στη μεγάλη πλειονότητα τους, οι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας του Ηρακλείου.
Ο παθολόγος τονίζει στην «Π» ότι τώρα είμαστε στην αρχή των νοσηλειών, όμως το πικ των ιώσεων θα το δούμε στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές, λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Λυδάκης επεσήμανε ότι οι άνω των 60 και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αλλά και του κοροναϊού.
Όπως είπε, το γεγονός ότι ο κόσμος σταμάτησε πλέον να εμβολιάζεται θα το βρούμε 100% μπροστά μας με αυξημένη νοσηρότητα το επόμενο διάστημα και πιο βαριά συμπτώματα.
Άλλωστε συναγερμό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Το Κέντρο καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των ΜΕΘ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κλίνες, καθώς και να εξετάσουν μια σειρά μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων των παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος, που κυκλοφορούν αυτόν τον χειμώνα.
Στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναφέρεται πως οι συστάσεις διατυπώνονται καθώς «οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος συν-κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας». Το καμπανάκι του κινδύνου δεν αφορά μόνο στους ενήλικες, αφορά και στα παιδιά.
Τι γίνεται με τις αναρρωτικές άδειες
Ο κοροναϊός τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μεγάλη έξαρση με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο ειδικός ιατρός Εργασίας Ευθύμιος Θανασιάς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. δίνει χρήσιμες οδηγίες για τις αναρρωτικές άδειες λόγω covid-19, την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από κοροναϊό. Επιπλέον ξεκίνησε και η επιδημία γρίπης. Καθώς δεν τηρούνται πια οι διαδικασίες ιχνηλάτησης και καραντίνας για τις επαφές, ουσιαστικά μπορεί να λείψει από την εργασία μόνο όποιος είναι αποδεδειγμένα άρρωστος..
Οι συνάδελφοι του ασθενούς εργάζονται κανονικά ακόμα και αν τα κρούσματα σε έναν εργασιακό χώρο είναι περισσότερα. Είναι σημαντικό να επιστήσω την προσοχή σας και να σας υπενθυμίσω τα εξής:
Δεν υπάρχει πια κάποιου είδους υποχρεωτική άδεια για Covid-19 όπως παλιότερα. H νόσηση από κοροναϊό αντιμετωπίζεται όπως όλα τα άλλα νοσήματα και ο άρρωστος εργαζόμενος οφείλει να προσκομίζει αναρρωτική άδεια από γιατρό για να δικαιολογήσει την απουσία του από την εργασία.
Η διάρκεια της αναρρωτικής δεν είναι δεδομένη (π.χ. 5 ημέρες), αλλά καθορίζεται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και κυρίως από την ύπαρξη του πυρετού και θα μπορούσε κατά την κρίση του γιατρού να έχει οποιαδήποτε χρονική διάρκεια.
Ασυμπτωματικός ασθενής Covid-19, χωρίς πυρετό μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία, προστατεύοντας στο μέγιστο τους συναδέλφους του και φορώντας μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95) για δέκα (10) ημέρες.
Η επιστροφή στην εργασία σε εμπύρετους ασθενείς εργαζόμενους πρέπει να γίνεται μόνο αν έχουν παρέλθει σαράντα οκτώ (48) ώρες μετά την ύφεση του πυρετού.
Κανείς που ανεβάζει πυρετό πάνω από 37,3 δεν θα πρέπει να το αποκρύπτει ή να το υποτιμά.
Επιπλέον όταν παρουσιάζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού (ρινική συμφόρηση, καταρροή, γενική αδυναμία, πόνοι των μυών και των οστών, δέκατα, ρίγος, βήχας ξηρός ή παραγωγικός, κ.λπ.), πρέπει να:
Κάνετε αμέσως στο πλησιέστερο φαρμακείο ένα διπλό rapid test, για γρίπη και Covid-19.
Επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή με τον ιατρό εργασίας, για να αναφέρετε τα συμπτώματά σας και να λάβετε οδηγίες».