“Ένεση” 4 εκ. ευρώ στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΓΝΗ

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για κτιριακά έργα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αξίας περίπου 4 εκ. ευρώ αφορούν την ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, το ΤΑΙΠΕΔ είναι η Διενεργούσα Αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Δικαιούχου – Υπουργείου Ευθύνης, ήτοι του Υπουργείου Υγείας και του Δικαιούχου, ήτοι της Διοίκησης 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) Κρήτης, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες της αρμοδιότητας της Αναθέτουσας Αρχής, στο όνομα και για λογαριασμό της, μέχρι και την κατακύρωση της σύμβασης.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,89 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 3,14 εκατ. ευρώ).

Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 16 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης

Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) με αξιολόγηση μελέτης.

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU και υπάγεται στους ειδικούς όρους εκτέλεσης των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα κυρίως με τον Κανονισμό για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας  και του εθνικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Υγείας. Η χρηματοδότηση της παρούσας είναι εγγεγραμμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε Ολόκληρη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου ανέρχεται σε χρηματικό ποσό ίσο με 3.145.161,29 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη συνεισφορά του ΠΔΕ ανέρχεται σε χρηματικό ποσό ίσο με 754.838,71 ευρώ και αφορά στον ΦΠΑ 24%.

Περιγραφή του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η ανακαίνιση και επέκταση ΤΕΠ Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Ηρακλείου, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην τεχνική περιγραφή.

Στην υφιστάμενη κατάσταση, το ΤΕΠ Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Ηρακλείου καταλαμβάνει έκταση 1495 τ.μ στο «LEVEL 0 – Υπόγειο» του Κεντρικού Κτηρίου του Νοσοκομείου. Το LEVEL 0 είναι στην πραγματικότητα ισόγειο λόγω της κλίσης του εδάφους.

Αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα:

Τον αρχικό πυρήνα (στο εξής για συντομία Πυρήνας), εμβαδού περίπου 960 τ.μ ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990, και ο οποίος συν τω χρόνω έχει υποστεί διάφορες λειτουργικές μετατροπές, με κυριότερη την εγκατάσταση ιδιαίτερου Ακτινολογικού Τμήματος με αξονικό τομογράφο και νέα αίθουσα ακτινολογικού. Ο Πυρήνας, μαζί με το εφαπτόμενο σε αυτόν Τμήμα Ακτινοθεραπείας, ανήκει στη σειρά block τα οποία εξέχουν του περιγράμματος του Κεντρικού Κορμού του Νοσοκομείου.

Την επέκταση των ΤΕΠ (στο εξής για συντομία Παλαιά Προσθήκη) εμβαδού 550 τ.μ η οποία κατασκευάστηκε προ δεκαπενταετίας περίπου και συνδέεται με τον Πυρήνα μέσω διαδρόμου. Περιλαμβάνει το Παιδιατρικό Ιατρείο, διάφορους χώρους και δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης με ανεξάρτητη είσοδο. Το 2021 εγκαταστάθηκε στον Πυρήνα Τμήμα COVID, το οποίο διαχωρίστηκε προσωρινά με εγκάρσιο τοίχο. Λειτουργική περιγραφή-προσβάσεις υφισταμένου.

Στην υφιστάμενη κατάσταση οι προσβάσεις είναι οι εξής:

τα ασθενοφόρα και λοιπά οχήματα προσεγγίζουν το ΤΕΠ από βορρά, καταλήγοντας σε μεγάλο στέγαστρο από οπλ. σκυρόδεμα διαστάσεων 18,00Χ6,20 μ.
Οι κύριες εξωτερικές είσοδοι/έξοδοι βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του πυρήνα (θύρες Α, Β), σε επαφή με το στέγαστρο. Η είσοδος Β είναι σήμερα ανενεργή.
Κύρια εσωτερική είσοδος του Πυρήνα από την πλευρά του Kεντρικού Διαδρόμου του Υπογείου του Κεντρικού Kορμού του Νοσοκομείου στο LEVEL 0 είναι η θύρα Γ, η οποία οδηγεί στον κεντρικό διάδρομοραχοκοκκαλιά των ΤΕΠ.

Παράλληλα προς αυτόν υπάρχει διάδρομος ο οποίος διασχίζει το Ακτινολογικό των ΤΕΠ και επικοινωνεί με τον κεντρικό διάδρομο του Υπογείου μέσω της υφιστάμενης θύρας Λ.

Οι δύο είσοδοι της Παλαιάς Προσθήκης, οι οποίες ανοίγονται στη νότια πλευρά (θύρες Δ, Ε). Από τη θύρα Δ γινόταν η διακομιδή των ασθενών COVID προς το κεντρικό κτήριο μέσω της παρακείμενης θύρας Ζ του κεντρικού κτηρίου.

Υπαίθριος χώρος.

Ο υπαίθριος χώρος γύρω από τα ΤΕΠ διακρίνεται στα εξής τμήματα:

Προς βορρά και σε άμεση συνέχεια με το στέγαστρο, υπάρχει υπαίθριος χώρος πρασίνου, εμβαδού περίπου 600 τ.μ
Προς τα βορειοανατολικά υπάρχει χώρος στάθμευσης εμβαδού περίπου 2.000 τ.μ ο οποίος φιλοξενεί τέσσερεις βοηθητικούς προκατασκευασμένους οικίσκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.
Άλλος υπαίθριος χώρος εφάπτεται στη νότια πλευρά της Παλαιάς Προσθήκης, με σχήμα Γ, και καταλήγει σε βοηθητική είσοδο κλιμακοστασίου του κεντρικού κτηρίου (θύρα Ζ). Λόγω της γειτνίασης του με την κεντρική είσοδο της επέκτασης, χρησιμοποιείται ως διάδρομος μεταφοράς ασθενών στις κλινικές COVID του κεντρικού κτηρίου.

ypodomes.com