Χρηστή διοίκηση με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και σεβασμό απέναντι σε ασθενείς και εργαζόμενους υποσχέθηκε η νέα διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.
Η κα Μπορμπουδάκη, η οποία είχε χθες την πρώτη της επίσημη συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων αλλά και τους εργαζόμενους της ΔΥΠΕ, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής από την απερχόμενη διοικήτρια Ελένη Μαυρομμάτη, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί.
“Θα σεβαστούμε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε από αυτές τις θέσεις μεγάλης ευθύνης μαζί με τους νέους υποδιοικητές κ.κ. Αγαπίου και Λυδάκη” τόνισε η ίδια, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της.
Νωρίτερα, η κα Μαυρομμάτη έκανε έναν περιεκτικό απολογισμό του έργου της σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σε συνθήκες δύσκολες προχώρησαν πάρα πολλά έργα και αναπτύχθηκαν νέες υαποτελεσματικότηταπηρεσίες στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας όλης της Κρήτης.
“Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα συνεχιστεί” είπε και ευχήθηκε στη νέα διοικήτρια να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα απ’ όσα κατάφερε να προσφέρει η απερχόμενη διοίκηση”.
Από την πλευρά της η κα Μπορμπουδάκη τόνισε ότι η υγεία μάς αφορά όλους, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί ό,τι καλό έχει γίνει και θα γίνει προσπάθεια από όλους για πολλά περισσότερα. Αναφερόμενη στους στόχους και στους στρατηγικούς άξονες που υπάρχουν και ενώ υπογράμμισε ότι η πόρτα της διοίκησης θα είναι πάντα ανοικτή, μεταξύ άλλων, είπε:
“Θα είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, θα ακούμε τις ανάγκες και θα διεκδικούμε επίλυση προβλημάτων.
Γνωρίζω το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών, κυρίως σε ΜΕΘ και νοσοκομειακές κλινικές αλλά και τις ελλείψεις άλλων ειδικοτήτων διοικητικών, εργαστηριακών, τεχνικών. Τις ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες κυρίως στις αποκεντρωμένες νοσηλευτικές μονάδες και στην ΠΦΥ. Ενίσχυση της ΠΦΥ για πρόληψη, αγωγή και προαγωγή υγείας. Θα είμαστε δίπλα στις δομές υγείας με συχνές επιτόπιες συνατήσεις στα ΠΙ, ΚΥ, ΝΜ να λύνουμε προβλήματα.
Θα είμαστε δίπλα στον ασθενή με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση της ανακουφιστικής φροντίδας, την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αποκατάσταση και αποθεραπεία”.
Σύντομα η λύση στην Παιδοψυχιατρική
Όσον αφορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παιδοψυχιατρικής, είπε ότι ήδη είναι σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να βρεθεί λύση.
“Ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι αυτό της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ η οποία άνοιξε με τεράστιες προσπάθειες την εποχή που ήμουν υποδιοικήτρια στο νοσοκομείο και ήδη, παρά τα προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης, έχει προσφέρει, χάρη στην βοήθεια των εργαζομένων, σπουδαίο έργο” σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, είτε θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της σύμβασης των εργαζομένων η σύμβαση των οποίων λήγει είτε οι θέσεις θα καλυφθούν από την λίστα των επικουρικών. “Θα λυθεί το θέμα το συντομότερο” όπως διαβεβαίωσε.
Είπε ότι έμφαση, επίσης, θα δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πρόληψη, στα προγράμματα αγωγής υγείας, στην πρόληψη των τροχαίων, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τη μείωση του χρόνου αναμονής στην ακτινοθεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς.
Ακόμη, νοσοκομεία ημέρας και κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιού-εφήβου, ολοκληρωμένο κέντρο ημέρας για ασθενείς με άνοια στο κέντρο της πόλης, στήριξη των ΤΟΜΥ, ενίσχυση συνεργασίας με την ΚΟΙΣΠΕ, ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, εφαρμογή διατροφικής πολιτικής, περιβαλλοντική υγεία, βελτίωση της προσβασιμότητας στις δομές υγείας ΑμεΑ.
“Υπογραμμίζοντας το κοινωνικό προφίλ της ΥΠΕ ως οφείλουμε, θα δηλώνουμε “παρών” στην αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφυγικών ροών παρέχοντας άμεσα υπηρεσίες υγείας” πρόσθεσε.
Για τη χρηματοοικονομική διαχείριση ανέφερε:
“•Μεγάλη παθογένεια του συστήματος δημόσιας υγείας αποτελούν οι καθυστερήσεις των διαδικασιών προμηθειών με αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΔΕ ή απεντάξεις έργων ΕΣΠΑ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
- Είσπραξη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αλλοδαπών μη δικαιούχων του Ν. 4368/2016 που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το νοσοκομείο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο για το ΠαΓΝΗ η δαπάνη αυτή ανέρχεται κατά μό. τα τελευταία 4 χρόνια στο ποσό των 250.000€/ετησίως σε σύνολο περίπου 230 χρηστών υπηρεσιών υγείας.
- Εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων. Πράσινα νοσοκομεία (η αρχή είχε γίνει με το παράδειγμα του τότε διοικητή του ΓΝ Χανίων κου Δουλγεράκη στο ΓΝ Χανίων).
- Εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής οξυγόνου με δυνατότητα απόσβεσης εντός τριετίας. ΠαΓΝΗ περίπου 1,5 έτος.
- Υλοποίηση ενιαίων διαγωνισμών σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και διαπραγμάτευση τιμών.
- Ολοκλήρωση του συστήματος παρακολούθησης προμηθειών μέσω συστήματος barcode.
- Ανάπτυξη δεικτών (ποσοτικών και ποιοτικών) αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης.
- Οργανισμός των ΥΠΕ”.
Για τους ανασφάλιστους
Αναφορικά με την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, είπε ότι συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, όπως σχολίασε, η διαδικασία για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση άρχισε το 2014.