Τους προτεινόμενους νέους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ζητούμε τη γνώμη της επιτροπής, προκειμένου ο υπουργός Υγείας να ορίσει με απόφασή του τους νέους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα ισχυρό αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας το οποίο όσο ανακάμπτει η χώρα τόσο δυνατό και καλύτερο θα γίνεται, ένα σύστημα που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, που θα εστιάζει στις εκροές και τα αποτελέσματα και θα ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου management και της κλινικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής, ένα σύστημα που θα αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και θα λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του λαού».
Η κυβέρνηση προτείνει διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής τον Παναγιώτη Στάθη, διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Πειραιώς και Αιγαίου τον Χρήστο Ροϊλό, διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Μακεδονίας τον Παναγιώτη Μπογιατζίδη, διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Μακεδονίας και Θράκης τον Δημήτρη Τσαλικάκη, διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας τον Φώτη Σερέτη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, τον Ιωάννη Καρβέλη και διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) Κρήτης, την Ελένη Μπορμπουδάκη.
Λ. Μπορμπουδάκη: «Με διαφάνεια και σεβασμό»
Έμφαση στην ανθρωποκεντρική διοίκηση με διαφάνεια και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους και σεβασμό απέναντι στους πολίτες, τον άνθρωπο θα δώσει η Λένα Μπορμπουδάκη, η νέα διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης.
Χθες η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενώ η ίδια μίλησε στην επιτροπή για τους στόχους που βάζει, τον σχεδιασμό που θα γίνει, αλλά και το πώς σκοπεύει να διοικήσει προκειμένου να γίνουν οι υπηρεσίες υγείας στο νησί πιο αποτελεσματικές.
Η 7η ΥΠΕ έχει στην ευθύνη της 8 νοσοκομεία, 18 κέντρα υγείας, 5 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, 123 περιφερειακά ιατρεία, 32 δομές ψυχικής υγείας και 12 ΤΟΜΥ.
“Θα ακούμε τα προβλήματα, θα δίνουμε λύσεις”
Η κα Μπορμπουδάκη, η οποία έχει διετελέσει και αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης θα είναι κοντά στον εργαζόμενο, θα ακούει τις ανάγκες και θα διεκδικεί επίλυση προβλημάτων.
Γνωρίζω το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών, κυρίως σε ΜΕΘ και νοσοκομειακές κλινικές αλλά και τις ελλείψεις άλλων ειδικοτήτων διοικητικών, εργαστηριακών, τεχνικών. Τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες κυρίως στις αποκεντρωμένες νοσηλευτικές μονάδες και στην ΠΦΥ. Θα είμαστε δίπλα στις δομές υγείας με συχνές επιτόπιες συναντήσεις για να λύνουμε προβλήματα. Θα είμαστε δίπλα στον ασθενή με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση της ανακουφιστικής φροντίδας, την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αποκατάσταση και αποθεραπεία”.
“Θέλουμε τη συνεργασία”
“Η πόρτα τη Διοίκησης θα είναι πάντα ανοιχτή να αφουγκράζεται προβλήματα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις. Η χρηστή διοίκηση επενδύει στις συνέργειες προς όφελος των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων του συστήματος υγείας” τόνισε η ίδια και αναφέρθηκε στις συνεργασίες που σχεδιάζονται. Θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, το ΙΤΕ και άλλους φορείς για σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και παρέμβασης.
Θα υλοποιηθούν προγράμματα πρόληψης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τόσο για το κάπνισμα αλλά και για θέματα αλκοόλ, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας, σεξουαλικής αγωγής, στοματικής υγιεινής, περιβαλλοντικής συνείδησης κ.ά.
Επιπλέον θα συνεχιστούν οι δράσεις δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ενώ θα γίνουν προσπάθειες που θα επικεντρωθούν στη μείωση του χρόνου αναμονής στην ακτινοθεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς.Θα υποστηριχθεί Νοσοκομείο Ημέρας και Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιού-Εφήβου με έμφαση στους νομούς που παρατηρείται αυξημένος επιπολασμός και επίπτωση ψυχικής νόσου.
Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια
Σχεδιάζεται επίσης Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια-νόσο Alzheimer στον νομό Ηρακλείου, ένα σημαντικό αίτημα των πολιτών.
Αναφορικά με τις ΤΟΜΥ είπε ότι πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστική δομή ΠΦΥ και όχι μόνο κέντρο διαλογής και συνταγογράφισης, μειώνοντας τις ροές εξυπηρετούμενων στα ΤΕΠ. Έμφαση θα δοθεί ακόμη στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην εφαρμογή προγραμμάτων διατροφικής πολιτικής στην περιβαλλοντική υγεία ενώ βασικός στόχος της ΔΥΠΕ είναι η καλύτερη προσβασιμότητα στις δομές υγείας των ανθρώπων με αναπηρίες. Προσέθεσε ότι “υπογραμμίζοντας το κοινωνικό προφίλ της ΥΠΕ ως οφείλουμε θα δηλώνουμε παρόντες στην αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, παρέχοντας άμεσα υπηρεσίες υγείας”.
Η χρηματοοικονομική διαχείριση
Όσον αφορά τη χρηματοοικονομική διαχείριση, σημείωσε τα εξής:
“•Μεγάλη παθογένεια του συστήματος ΔΥ αποτελούν οι καθυστερήσεις των διαδικασιών προμηθειών με αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΔΕ ή απεντάξεις έργων ΕΣΠΑ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
- Εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων. Πράσινα νοσοκομεία. (Η αρχή είχε γίνει με το παράδειγμα του τότε διοικητή του ΓΝ Χανίων Λ. Δουλγεράκη στο ΓΝ Χανίων).
- Εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής οξυγόνου με δυνατότητα απόσβεσης εντός τριετίας. ΠαΓΝΗ περίπου 1,5 έτος. •Υλοποίηση ενιαίων διαγωνισμών σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και Διαπραγμάτευση τιμών.
- Ολοκλήρωση του συστήματος παρακολούθησης προμηθειών μέσω συστήματος barcode. •Ανάπτυξη δεικτών (ποσοτικών και ποιοτικών) αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης.
- Οργανισμός των ΥΠΕ”.
Η κα Μπορμπουδάκη κατέληξε λέγοντας ότι η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ θα λειτουργήσει με διαφάνεια και σεβασμό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και θα κριθεί όπως όλοι μας, εκ του αποτελέσματος.