Αύξηση των περιστατικών Κοξάκι παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη.
Η λοίμωξη από ιούς Coxsackie αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα, κατά κανόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι, πάντως, μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.
Η λοίμωξη από ιούς Κοξάκι σε σημαντικό ποσοστό μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη.
Τι είναι όμως ο ιός Κοξάκι, πόσο επικίνδυνος είναι για τα παιδιά, πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Τι είναι η νόσος Κοξάκι ή νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος
Η νόσος Κοξάκι είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού Coxsackie.
Ως βασικό συμπτώματα, προκαλεί εξανθήματα που μοιάζουν με φουσκάλες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις από ιό Κοξάκι προκαλούν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και υποχωρούν χωρίς θεραπεία.
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Ποια σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκύψουν
Οι ιοί Κοξάκι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος, όπως:
-Επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στον λαιμό και στη γλώσσα, στα ούλα, στον ουρανίσκο, στο εσωτερικό των μάγουλων, στις παλάμες και στα πέλματα.
-Φουσκάλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στους γλουτούς.
-Λοίμωξη του λαιμού, με φουσκάλες με κόκκινους δακτυλίους και έλκη στις αμυγδαλές και στον μαλακό ουρανίσκο.
-Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μια λοίμωξη που προσβάλλει το λευκό των ματιών. Συνήθως ξεκινά ως πόνος στα μάτια, ενώ σύντομα τα μάτια κοκκινίζουν, παρατηρείται πρήξιμο, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.
Περιστασιακά, οι ιοί της εν λόγω οικογένειας μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο, όπως:
-Ιογενής μηνιγγίτιδα, λοίμωξη των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό
-εγκεφαλίτιδα, λοίμωξη του εγκεφάλου
-μυοκαρδίτιδα, λοίμωξη του καρδιακού μυός
Ποιοι προσβάλλονται πιο συχνά από Κοξάκι
Η λοίμωξη εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρούς ενήλικες.
Πώς μεταδίδεται η νόσος Κοξάκι
Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.
Μετάδοση μπορεί να συμβεί επίσης, από τη μητέρα στο νεογνό, ενδομητρίως, κατά την περιγεννητική περίοδο ή με το θηλασμό.
Οι εντεροϊοί επιβιώνουν στο περιβάλλον για χρονικό διάστημα που επιτρέπει τη δυνατότητα μετάδοσης τους μέσω μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών καθώς και με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.
Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε αρχίζουν
Τα συμπτώματα του πυρετού, της κακής όρεξης, της ρινικής καταρροής και του πονόλαιμου μπορεί να εμφανιστούν 3 έως 6 ημέρες μετά τη μόλυνση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Εξάνθημα που μοιάζει με φουσκάλες στα χέρια, τα πόδια και στο στόμα αναπτύσσεται συνήθως μία έως 2 ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα.
Πότε και για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο
Ένα άτομο είναι μεταδοτικό όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό μέχρι να εξαφανιστούν οι δερματικές βλάβες που μοιάζουν με φουσκάλες.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Κοξάκι
Η διάγνωση είναι γενικά ύποπτη με την εμφάνιση εξανθήματος που μοιάζει με φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια και στο στόμα σε ένα παιδί με ήπιο πυρετό.
Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος.
Η προηγούμενη μόλυνση με τον ιό Κοξάκι προσφέρει ανοσία έναντι μελλοντικών λοιμώξεων
Μπορεί να εμφανιστεί ειδική ανοσία κάποιος που έχει ήδη κολλήσει ιό Κοξάκι.
Ωστόσο, είναι πιθανό να επαναμολυνθεί από διαφορετικό στέλεχος του ιού.
Ποια είναι η θεραπεία;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η θεραπεία αποσκοπεί στον έλεγχο του πυρετού και στη διατήρηση καλής ενυδάτωσης από το στόμα.
Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της νόσου
Τα παιδιά που αισθάνονται άρρωστα ή έχουν πυρετό θα πρέπει να αποκλείονται από ομαδικές δραστηριότητες μέχρι να περάσει ο πυρετός και το παιδί να αισθανθεί καλά.
Τα μέτρα
-Η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7 με 10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής θα πρέπει να απουσιάσει αρκετές ημέρες από το σχολείο.
-Η συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες)
-Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Το προσωπικό της σχολικής μονάδας θα πρέπει να εκπαιδεύει, ενθαρρύνει και επιβλέπει τη συστηματική και ορθή πρακτική του πλυσίματος των χεριών από τα παιδιά.
-Κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψη του και πλύσιμο των χεριών.
-Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες μετά την αλλαγή πάνας βρεφών και νηπίων, μετά από επαφή ή χειρισμό μολυσμένων από εκκρίσεις αναπνευστικού ή κόπρανα, αντικειμένων και επιφανειών και πριν την παρασκευή γεύματος.
-Πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία.
-Αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κ.λπ.) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.