Κρήτη: Στο μικροσκόπιο των καρδιολόγων οι θάνατοι νέων κάτω από 25 ετών

Πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος ενός μικρού παιδιού ή ενός νέου ανθρώπου ηλικίας κάτω των 25 ετών, που φεύγει ξαφνικά από τη ζωή την ώρα που αθλείται ή περπατάει στον δρόμο;

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας  στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Να μελετήσει από πολλές πλευρές  αν υπάρχει κάποιο γενετικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω απο αυτόν τον αιφνίδιο θάνατο.

Το Εθνικό Δίκτυο, που ιδρύθηκε το 2019 και πρόσφατα έλαβε νέα χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, διευθύνεται απο τον καθηγητή Καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα, ο οποίος μίλησε στην «Π» για τη δουλειά που γίνεται πανελλαδικά και αφορά πολλές οικογένειες και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει συνεργασία με επιστήμονες στο ΠΑΓΝΗ  και το ΙΤΕ και αυτό που διερευνάται είναι αν ο νέος που χάνει τη ζωή του είχε κάποια γενετική πάθηση.

Αυτό διαπιστώνεται με πολλές εξετάσεις ιατροδικαστικής, αλλά και με γενετικό έλεγχο.

Εξετάζεται η οικογένεια

Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το δίκτυο μελετά εις βάθος και τι συμβαίνει με την οικογένειά του, η οποία επίσης ελέγχεται  για να διαπιστωθεί αν υπάρχει νόσος που οδηγεί στον αιφνίδιο θάνατο, ώστε να προληφθεί η πιθανότητα να πεθάνουν και άλλοι στο μέλλον, τα αδέλφια ή οι γονείς του.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας

Ο κ. Βάρδας τόνισε ότι υπάρχουν και στην Κρήτη αρκετά περιστατικά που έχουν διερευνηθεί και πολλές οικογένειες στο νησί έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η διαπίστωση πάντως είναι ότι στην Κρήτη οι αιφνίδιοι θάνατοι στους κάτω των 25 δεν είναι περισσότεροι από  την υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπέρηχος και καρδιογράφημα για όσους αθλούνται

Ωστόσο ο κ. Βάρδας υπογράμμισε ότι επιβάλλεται τα παιδιά που αθλούνται να έχουν κάνει υπέρηχο και καρδιογράφημα.

«Αν υπάρχει γνώση, μπορούμε να προλάβουμε ακόμη και τη χειρότερη εξέλιξη» υπογράμμισε ο καθηγητής.