Το κόκκινο κρέας, και ειδικά τα αλλαντικά, έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και χρόνια νοσήματα όπως η καρδιοαγγειοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.
Όπως φαίνεται όμως η υψηλή κατανάλωση αυξάνει και τον κίνδυνο γνωσιακής έκπτωσης και άνοιας, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια, ενδέχεται να μειώνει την πιθανότητα άνοιας κατά 20%.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της διατροφής για την προστασία του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Neurology.
«Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή τείνουν να εστιάζονται στη μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, ενώ η γνωσιακή υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρόλο που συνδέεται με αυτά τα νοσήματα» επισήμανε ο Ντάνιελ Γουάνκγ του Χάρβαρντ, τελευταίος συντάκτης της δημοσίευσης.
Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές
Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από δύο ανεξάρτητες προοπτικές μελέτες που παρακολουθούν νοσοκόμους και γιατρούς εδώ και δεκαετίες. Εξετάστηκαν δεδομένα για πάνω από 133.000 άτομα που είχαν μέση ηλικία 49 ετών όταν εγγράφηκαν. Από αυτούς, περισσότεροι από 11.000 εμφάνισαν άνοια έως και 43 χρόνια μετά.
Η μελέτη ορίζει την τυπική μερίδα κρέατος στα 100 γραμμάρια, περίπου το μέγεθος ενός σαπουνιού.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από ένα τέταρτο της μερίδας αλλαντικών την ημέρα –περίπου δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο χοτντόγκ- διατρέχουν 13% υψηλόυτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με όσους καταναλώνουν ελάχιστο επεξεργασμένο κρέας, λιγότερο από το ένα δέκατο της μερίδας ανά ημέρα.
Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για να αποκλειστούν κλινικοί και δημογραφικοί παράγοντες όπως το εισόδημα και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.
Ακόμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναγνωρισμένα τεστ για να μετρήσουν τις γνωσιακές επιδόσεις των εθελοντών και υπολόγισαν πως όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος εμφάνιζαν γνωσιακή γήρανση 1,6 ετών ανά ηερήσια μερίδα.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, δεν αποκλείεται όμως να σχετίζεται με το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), μια ουσία που παράγουν τα μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κρέατος. Το TMAO ενδέχεται να επιταχύνει τη συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών (αμυλοειδές και ταυ) στον εγκέφαλο που συνδέονται με την Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, το λίπος και το αλάτι των επεξεργασμένων κρεάτων θεωρείται επιβλαβές για την υγεία του εγκεφάλου.
Πηγή: in.gr