Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με ζητήματα που είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες, δεν είναι δυνατόν να έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ύψιστη ανευθυνότητα κάποιων γονιών που αρνούνται να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
Τρεις ειδικοί μιλούν στην “Π” για τη σπουδαιότητα των εμβολίων αλλά και την παραφιλολογία του αντιμεβολιαστικού κινήματος που δεν στηρίζεται σε καμιά απόδειξη ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.
“Αντίθετα μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος” τονίζουν.
Για το σοβαρό αυτό θέμα, που απασχολεί πάρα πολλές οικογένειες, μιλούν στην “Π” ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Μανόλης Καραβιτάκης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης.
Βάζουν σε κίνδυνο τα ίδια τους τα παιδιά
Ο επιπολασμός ξεχασμένων ασθενειών αυξάνει επικίνδυνα τα τελευταία δυο χρόνια, γιατί κάποιοι αρνούνται ανεύθυνα τον επιστημονικά καταξιωμένο εμβολιασμό των παιδιών τους. Επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους και το κοινωνικό σύνολο. Η οργανωμένη κοινωνία οφείλει να παρέμβει”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για την επικινδυνότητα των εμβολίων και πρόκειται για μια παραφιλολογία χωρίς αποδείξεις.
“Πριν 40-50 χρόνια χάναμε πάρα πολλούς ανθρώπους από εξαιρετικά επικίνδυνα νοσήματα, τα οποία τώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των εμβολίων.
Η συζήτηση αυτή στην εποχή μας δεν θα έπρεπε καν να γίνεται. Είναι αυτονόητη η μεγάλη η αξία των εμβολίων” είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: “Φανταστείτε να μεταδοθούν διάφορες νόσοι και στους μετανάστες που ήρθαν σε μια πολιτισμένη χώρα για να σωθούν. Φανταστείτε να αρχίσουν να χάνουν τη ζωή τους από τέτοια νοσήματα του παρελθόντος, επειδή κάποιοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους”.
Όχι στη στοχοποίηση, ναι στην ενημέρωση
“Δεν χρειάζεται πανικός, απαιτείται όμως εγρήγορση” σημείωσε ο Μανόλης Καραβιτάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αλλά να ενημερώνονται. “Εκείνοι που φοβούνται τα εμβόλια έχουν άδικο” λέει και εξηγεί: “Δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα εμβόλια με διάφορα νοσήματα, όπως για παράδειγμα τον αυτισμό. Αντίθετα υπάρχουν μελέτες που καταρρίπτουν αυτές τις θεωρίες”.
Ο παιδίατρος είπε ότι ένας στους 100 γονείς είναι αρνητικοί στα εμβόλια και αυτό που υποχρεούται να κάνει ο γιατρός είναι να τους πείσει ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να αισθάνονται φόβο για τα παιδιά τους.
Μονόδρομος για την προστασία της δημόσιας Υγείας
Ο Χάρης Βαβουρανάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου υπογράμμισε: “O εμβολιασμός ως επιστημονική θεωρία και ιατρική πρακτική κατά των ιογενών λοιμώξεων έχει αποδείξει την αξία του. Πολλές από αυτές με τις επιπλοκές τους οδηγούσαν σε αναπηρίες ή ακόμα και στο θάνατο κι έχουν εκλείψει εντελώς με τη χρήση των εμβολίων. Η συμμόρφωση στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού είναι ο μονόδρομος προς την προστασία της δημόσιας υγείας και την οριστική εξάλειψη επικίνδυνων επιδημιών”.