έκτακτη συνέντευξη Τύπου γιατρών Παιδιατρικής για την γρίπη Η1Ν1

Καθησυχαστικοί απέναντι στους γονείς που φοβούνται για τα παιδιά τους, μετά τον θάνατο της 6χρονης Ευχάριτος Σάββα από γρίπη, εμφανίζονται οι ειδικοί. Σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη ΔΥΠΕ τονίστηκε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να το κάνουν τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο ο καθηγητής Παθολογίας Αχιλλέας Γκίκας είπε στην “Π”: “Παρ’ όλα αυτά. όποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει. Προσφέρεται, δεν επιβάλλεται”.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το να μιλάμε για γενικό εμβολιασμό δεν είναι λογικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμβολιασμού δεν κάνει λόγο για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μακάρι να κάναμε τα υποχρεωτικά εμβόλια κι ας αφήναμε τα άλλα. Όμως κανείς δεν εμποδίζει κάποιον να εμβολιαστεί, αν το θέλει, για τη γρίπη”.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Παιδιατρικής Μανόλης Γαλανάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας. Ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Στέλιος Δημητρακόπουλος, ο οποίος είναι επίσης γιατρός, είπε ότι στην Κρήτη έχουν εμβολιαστεί περίπου 82.000 άτομα, ενώ τώρα νοσηλεύονται δύο ασθενείς με γρίπη στη ΜΕΘ.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης  υπογράμμισε ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο όπου πήγαινε η 6χρονη, αφού δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι γονείς.

Σε ποια παιδιά είναι αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας

Οδηγίες για την εποχική γρίπη στέλνει στα σχολεία ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ηλίας Γεωργαντάς.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται πως, με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συνιστώνται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

  1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
  2. Συνιστάται για την αποφυγή της εξάπλωσής της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρεπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων. Παρακαλούνται οι διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων).