Γενικές και αόριστες οι απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας για την κατάρρευση του Βενιζελείου
Γενικές και αόριστες οι απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας για την κατάρρευση του Βενιζελείου

Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, άμεσα, για το υπό διάλυση Βενιζέλειο, ζητάει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την κατάρρευση του ιστορικού νοσοκομείο.

Στη δήλωσή του ο δήμαρχος σημειώνει:

“Το Βενιζέλειο νοσοκομείο είναι συνυφασμένο με την ιστορία όχι μόνο της πόλης,  αλλά και της Κρήτης ολόκληρης. Οι υπηρεσίες που διαχρονικά παρέχει στο κοινό, υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι πολύτιμες. Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στην κρητική κοινωνία. Η αποκατάστασή της, όπως και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων του Νησιού που έχουν ανάλογα προβλήματα, δεν επιδέχεται αναβολή.

Τώρα η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας κρίνεται επιβεβλημένη. Την αναμένουμε άμεσα”.

“Σε όλη την Ευρώπη οι ελλείψεις αναισθησιολόγων” η απάντηση του υπουργείου

“Ελλείψεις αναισθησιολόγων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη”. Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στη Βουλή όπου συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη για την επικίνδυνη υποστελέχωση του Βενιζελείου όπου εδώ κι ένα μήνα χειρουργούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η οριακή κατάσταση του νοσοκομείου και οι αοριστολογίες του υπουργείου

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Οσον αφορά το Βενιζέλειο, ο βουλευτής υπογράμμισε την επικίνδυνη πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που έχει φτάσει το νοσοκομείο σε οριακή κατάσταση με αποτέλεσμα, οι παθολόγοι να είναι λιγότεροι σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, και συγκεκριμένα να υπάρχουν 12 αντί για 24 και λόγω αυτής της έλλειψης, έχει ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερική μετακίνηση παθολόγου από το τμήμα μεσογειακής αναιμίας για την κάλυψη των αναγκών.

Αντίστοιχα, στο αναισθησιολογικό τμήμα από τις 11 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 5 εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς, από 6 χειρουργικά κρεβάτια, το Βενιζέλειο είναι σε θέση να λειτουργεί μόνο 2, διακόπτονται τα τακτικά χειρουργεία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις πολυετείς λίστες αναμονής των ασθενών.

Επίσης προβλήματα κάλυψης των αναγκαίων πόστων αντιμετωπίζει η Παιδιατρική, καθώς λόγω συνταξιοδότησης και παραίτησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να βγάλουν το πρόγραμμα για ολόκληρο τον μήνα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα, που μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, οι εναπομείναντες αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ίδια είναι και η κατάσταση στην Αιματολογική Κλινική, όπου μετά την παραίτηση ενός γιατρού έμεινε ουσιαστικά το τμήμα με 3 επιμελήτριες και τη διευθύντρια. Το Τμήμα Πήξης, το οποίο ήταν το μόνο διαθέσιμο ιατρείο πήξης για όλη την Κρήτη και τα νησιά, έχει ήδη κλείσει για το κοινό εδώ και μήνες, καθώς πλέον μπορεί να πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο ειδικές εξετάσεις πήξης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την κλινική αξιολόγηση.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός
Κάθε χρόνο και καλύτερα στον τουρισμό, μέχρι να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για επικαιροποίηση οργανισμού του νοσοκομείου που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά κατά τα άλλα επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, με βάση τους νόμους που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις. Όσο για νέες προσλήψεις αρκέστηκε στα λόγια του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις, μάλλον μέσα στο 2024, στο ΕΣΥ.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης σχολίασε ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της κατάστασης στις σχεδόν μονολεκτικές, τυπικού πολιτικού χαρακτήρα απαντήσεις του υφυπουργού.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση του βουλευτή:

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε την διαχρονική πολιτική εργασιακής ομηρείας των συμβασιούχων και παραδέχτηκε κυνικά ότι «εγώ μετράω με αριθμούς και στοιχεία», ενώ την έλλειψη αναισθησιολόγων την απέδωσε σε «προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».

Παρέμβαση έκανε με ανακοίνωση και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, ζητώντας τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα.

Όπως έχει γράψει η “Π”, στο Βενιζέλειο εδώ και 1 μήνα, δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία, από τις 15 Οκτωβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κλείνουν πρωινά και απογευματινά ιατρεία, ενώ οι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα, άρχισαν τις παραιτήσεις αφού δεν μπορούν να εκπαιδευτούν.