“Συζητάτε για τις ιατρικές συμβάσεις απόντων των εκπροσώπων των γιατρών και οι προτάσεις σας παραμένουν χωρίς προγραμματισμό και “όραμα”.
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφερόμενος στην τακτική του Υπουργείου Υγείας.
Ο σύλλογος τονίζει:
“Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από το χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου για προτάσεις τροποποίησης των συμβάσεων για τους οικογενειακούς, συναντήσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις απόντων των θεσμικών εκπροσώπων των γιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ. Η φιλοσοφία της προκήρυξης παραμένει η ίδια, χωρίς όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και δεσμεύσεις.
Τα δελτία τύπου θερινής νυκτός, οι διαρροές στον τύπο για «καλύτερες» συμβάσεις, τα κείμενα στις συνταγές, οι οδηγίες που στην πράξη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες να δηλώσουν στα τοΜΥ τον «γιατρό τους» καταργώντας την ελεύθερη επιλογή για να απολαύσουν το gate-keeping αποτελούν στην πραγματικότητα ομολογία αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης.
Είναι προφανές πολίτες και γιατροί, όλοι μαζί, απορρίπτουν στο σύνολο της την πρόταση αυτή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Oι πολίτες αναζητούν αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα προβλήματα της υγείας τους, κι ελάχιστοι δηλώνουν τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό ιατρό.
Οι γιατροί αδιαφορούν, δε συμμετέχουν στις προκηρύξεις γιατί δεν επιθυμούν να έχουν τον ρόλο του γιατρού που θα περιορίζει την πρόσβαση του πολίτη σε ιατρούς των νοσοκομείων και στους ειδικούς. Απαιτούν αναγνώριση και σεβασμό της επαγγελματικής αξιοπρέπειας τους”.
Τι προτείνουν
Οι δικές τους προτάσεις είναι:
“- Ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με παράλληλη αξιοποίηση του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα, για να διατηρηθεί η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού-ασθενούς.
– Οικογενειακός γιατρός ως δικαίωμα και όχι ως «αντιστοίχηση» του πολίτη με έμφαση στην πρόληψη κι όχι στον περιορισμό πρόσβασης στους ειδικούς.
– Δυναμικό ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και την νοσηρότητα, έτσι ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της περίθαλψης και της οικονομίας της υγείας του.
– Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας για κάθε πολίτη και χρήση όλων των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών της υγείας και τέλος
– Δημιουργία Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσηλεία για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.