Βενιζέλειο νοσοκομείο

Την οριστική απομάκρυνση του γιατρού που έκανε ειδικότητα στο Βενιζέλειο και καταδικάστηκε για την σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου παιδιού της πρώην γυναίκας του αποφάσισε η Διοίκηση του Βενιζελείου.

Το Δ.Σ. προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ειδικευόμενου ορθοπεδικού, ενώ εκκρεμεί η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Καθώς πρόκειται για ειδικευόμενο, δεν παραπέμπεται στο Πειθαρχικό όπου εξετάζονται οι υποθέσεις γιατρών, αλλά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου εξετάζονται οι υποθέσεις των υπαλλήλων. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 ο γιατρός τέθηκε σε αναστολή από το νοσοκομείο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Συγκεκριμένα, μετά την καταδίκη του  σε δεύτερο βαθμό, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου, στο οποίο ο γιατρός υπηρετούσε ως ειδικευόμενος, να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο γιατρός κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης κατηγορούμενος για τη σεξουαλική κακοποίηση (γενετήσιες πράξεις) του ανήλικου γιου της πρώην συζύγου του και άκουσε ξανά την απόφαση “ένοχος” στις 29 Ιανουαρίου του 2020.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και στον γιατρό, στον οποίο έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.

Η δίκη αποτελεί πτυχή μίας συνολικότερης υπόθεσης που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και σε κακουργηματικό επίπεδο.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις  αφορούν το ίδιο παιδί-σήμερα έχει ενηλικιωθεί-αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και γι’ αυτό έχει υπάρξει και διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός.

Όπως έχει ήδη γραφεί και αναφέρεται στο κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005 και ενώ το παιδί ήταν μαθητής της α’ τάξης του δημοτικού.

Έχει καταγγελθεί ότι ο πατριός το οδήγησε στην τουαλέτα και εκμεταλλευόμενος την παιδική του αφέλεια, ασέλγησε σε βάρος του. Ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν για το υπόγειο του σπιτιού τους ή όταν βρίσκονταν οι δύο τους μετά από επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ο ανήλικος φέρεται να μίλησε στη μητέρα του αρκετά χρόνια μετά, όταν πλέον ο κατηγορούμενος αποχώρησε από την οικογενειακή τους στέγη. Κατά το βούλευμα, τότε ένιωσε «απελευθερωμένος» και ασφαλής.

Το αγόρι, το οποίο  σήμερα έχει ενηλικιωθεί, είναι ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα καθώς στο παρελθόν νόσησε με καρκίνο και υποβλήθηκε σε εντατικές  θεραπείες, από την άλλη λόγω διεγνωσμένης ψυχικής διαταραχής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχική κατάσταση του παιδιού αποτέλεσε κομβικό σημείο στη δίκη, ιδιαίτερα από την πλευρά της υπεράσπισης που προσκόμισε έγγραφα με διάγνωση σχιζοφρένειας.

Το δικαστήριο προσπάθησε να διερευνήσει με εξονυχιστικό τρόπο αν όσα κατήγγειλε το παιδί πράγματι συνέβησαν ή ήταν παραλήρημα ψυχικής διαταραχής. Καταλυτικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου φέρεται να διαδραμάτισαν οι καταθέσεις ειδικών, ψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ αλλά και παιδοψυχιάτρου.

Εφαρμογή του νόμου μετά από μία τελεσίδικη δικαστική απόφαση

Για την υπόθεση, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη και μετά από δημοσιεύματα για την καταδίκη του ειδικευόμενου, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου να εφαρμόσει τον νόμο και τα όσα προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις και ο κ. Τερζάκης προχώρησε άμεσα στην αναστολή των καθηκόντων του γιατρού.

Τώρα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, απομακρύνεται οριστικά από το νοσοκομείο.

Η κα Μπορμπουδάκη είπε στην “Π” : “Ζητήθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου να πράξει τα νόμιμα με βάση την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου και αυτό έκανε”.