Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα χολικά οξέα μπορούν να «θρέψουν» ή να καταπολεμήσουν τους όγκους

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στη μικροβιακή χλωρίδα του πεπτικού μας συστήματος, αποκαλύπτοντας ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την υγεία μας απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison φέρνει στο προσκήνιο μια απρόσμενη αλλά πολύ σημαντική σχέση: δύο συγκεκριμένα χολικά οξέα που τροποποιούνται από τα μικρόβια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ένα λειτουργεί προστατευτικά, ενώ το άλλο προάγει την ανάπτυξη των όγκων.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η σχέση μεταξύ χολικών οξέων και μικροβίων

Τα χολικά οξέα είναι ουσίες που παράγονται από το ήπαρ και εκκρίνονται στο έντερο για να βοηθήσουν στην πέψη των λιπών.

Ωστόσο, όταν φτάνουν στο έντερο, τα βακτήρια που κατοικούν εκεί μπορούν να τα «αναδιαμορφώσουν», αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία μας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Στο επίκεντρο αυτής της ανακάλυψης βρίσκεται η πρωτεΐνη FXR (Farnesoid X Receptor), η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ελέγχει την παραγωγή των χολικών οξέων από το ήπαρ, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρά με τα χολικά οξέα που έχουν τροποποιηθεί από τα βακτήρια του εντέρου, επηρεάζοντας έτσι τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν έχουν όλα τα τροποποιημένα χολικά οξέα την ίδια επίδραση: ορισμένα υποστηρίζουν τη λειτουργία της FXR, προστατεύοντας το έντερο από τον καρκίνο, ενώ άλλα την αναστέλλουν, ενισχύοντας την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Πηγή: ygeiamou.gr