Ένας διατροφικός παράγοντας μπορεί είναι ο κύριος ένοχος που κρύβεται πίσω από την παρατηρούμενη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες νεότερης ηλικίας, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο NPJ Precision Oncology. Η ερευνητική ομάδα «δείχνει» συγκεκριμένα το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ως τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών, που προκύπτουν από την πέψη ενός συγκεκριμένου αμινοξέος, της αργινίνης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που σχετίζονται με τον κύκλο της ουρίας, τη διαδικασία μέσω της οποίας η αμμωνία που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών φιλτράρεται από το αίμα και αποβάλλεται από το σώμα.
Η χρόνια υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να εξηγεί τα αυξημένα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών στους νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν τώρα οι μελετητές. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κύρια αιτία είναι η διατροφή», δήλωσε ο ερευνητής Naseer Sangwan, διευθυντής του Microbial Sequencing & Analytics Resource Core της Cleveland Clinic. «Γνωρίζουμε ήδη τους κύριους μεταβολίτες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο, οπότε τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε την έρευνά μας προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τις εξετάσεις αίματος 20 ασθενών ηλικίας 50 ετών και κάτω με καρκίνο του παχέος εντέρου ηλικίας με εκείνες ασθενών 60 ετών και άνω. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι διαφορές στη διατροφή εξηγούσαν πολλές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.