Ο συχνότερος καρκίνος στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι κίνδυνος να νοσήσει κάποιος υπάρχει ακόμη και αν υπήρξε στο μακρινό παρελθόν καπνιστής.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην «Π» ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ότι παρακολουθεί ασθενείς με καρκίνο που διαγνώστηκαν τώρα, όμως κάπνιζαν 10-15 χρόνια πριν.
Ο σχετικός κίνδυνος σε κάποιον που καπνίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπολογίζεται 10πλάσιος ως 30πλάσιος αυτού που διατρέχει ένας μη καπνιστής.
Ένας βαρύς καπνιστής έχει πιθανότητες που φτάνουν ως και 30% να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα στη ζωή του, σε σύγκριση με τη μικρότερη του 1% πιθανότητα που έχει ένας μη καπνιστής.
Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των τσιγάρων ανά ημέρα και με τα χρόνια της καπνιστικής συνήθειας.
Πριν μια εβδομάδα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσίευσε, συνιστά ετήσιο έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα ηλικίας 50-80 ετών που καπνίζουν ή κάπνιζαν παλαιότερα και έχουν ιστορικό 20ετούς καπνίσματος.
Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μεγάλης κλίμακας μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Radiology.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα πεθαίνουν εντός ενός έτους από τη διάγνωσή τους, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι συχνά πολύ αργά.
Μόνο το 16% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αν και οι θεραπείες των προχωρημένων καρκίνων με στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία έχουν εξελιχθεί πολύ, το καλύτερο εργαλείο κατά των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα είναι η έγκαιρη διάγνωση πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Στην έρευνα μελετήθηκαν 1.257 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα και εξετάστηκαν τα ποσοστά επιβίωσής τους σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Από αυτούς τους ασθενείς, το 81% είχε νόσο σταδίου Ι, δηλαδή έναν πολύ μικρό όγκο που δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Το ποσοστό μακροχρόνιας επιβίωσής τους ήταν 87%. Εάν η διάγνωση γινόταν στο πρωιμότερο στάδιο Ι η μακροχρόνια επιβίωση θα ήταν 95%.
Έτσι, αν και οι θεραπείες των προχωρημένων καρκίνων με στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία έχουν εξελιχθεί πολύ, το καλύτερο εργαλείο είναι η έγκαιρη διάγνωση πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.