η κ. Θεοδωρίδου
η κ. Θεοδωρίδου

Ο κοροναϊός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ό,τι οι παρενέργειες του εμβολίου, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Συνεπώς, οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας συνεχίζονται με βάση το ισχύον πρόγραμμα.

Επίσης, όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca συστήνεται να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο εμβόλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeca.

Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μια δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους δύο μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η επιδημία, η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά την τρέχουσα διασπορά στη χώρα, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών, επίσης επισημαίνει ότι τα εμβόλια mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με tts είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες «ίσως μόνο το θέμα της ηλικίας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες στην εκδήλωση θρομβώσεων, «ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας».

Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές θρομβώσεις είναι πολλαπλάσιος εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό Covid και με βάση αυτή τη λογική «θα έλεγε κανείς ότι ναι, τα άτομα αυτά που έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση λόγω της νόσου».

Για τη β’ δόση συστήνεται η συνέχιση εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS εξαιρετικά σπάνια μετά τη β΄ δοση εμβολίου. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. δεύτερες δόσεις, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή με διαφορετικού τύπου εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεβολίκού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την α’ δόση.

Οι κίτρινες κάρτες

Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κοροναϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου.

Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Πώς συσχετίζονται οι παρενέργειες με το εμβόλιο

Σχετικά με τον τρόπο συσχέτισης των παρενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

Εάν διαπιστωθεί συνύπαρξη θρομβοπενίας και θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές εξετάσεις αιματολογικές που πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.