εμβόλιο εναντίον του κοροναϊού

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την ανθρωπότητα, αυτή τη στιγμή, αλλά και την προσωπική τους επιτυχία, προσπαθούν να κερδίσουν φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Ήδη, ξεκίνησαν στο Σιάτλ των ΗΠΑ οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου σε 45 νεαρούς εθελοντές ενώ από τη Γερμανία υπάρχουν πληροφορίες πως μεγάλη εταιρεία είναι πιθανό να έχει έτοιμο εμβόλιο το φθινόπωρο.

Στη μάχη έχει μπει το  Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Kaiser Permanent στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου θεωρείται ότι θα χρειασθεί ένας χρόνος έως 18 μήνες για να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει. Στη Γερμανία η βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο κοντά στην παρουσίαση ενός εμβολίου.

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και την παρασκευή εμβολίου.

Από την Κίνα έρχεται η είδηση ότι αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού

Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan.

“Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό”, σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.

Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό από τον Φεβρουάριο.

Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού.

Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.

Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου του, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.

Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο.

Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά πειράματα στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα των μελετών, ωστόσο, θα χρειαστούν μήνες πριν ανακοινωθούν.

Επίσης, ιατροί στην Ινδία ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αποτελεσματικά κρούσματα κοροναϊού, χρησιμοποιώντας συνδυασμό των φαρμάκων Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir, μαζί με Chlorphenamine, και σχεδιάζουν να συστήσουν τη μέθοδο αυτή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακόμα, κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τεστ για τον COVID-19, το οποίο εμφανίζει το αποτέλεσμα σε λίγες ώρες αντί για ημέρες.

Μεταξύ των “μαχητών” είναι Καναδοί ερευνητές, εταιρεία βιοτεχνολογίας από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ντιουκ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.