Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας θα λειτουργήσει στο ΙΤΕ
Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας θα λειτουργήσει στο ΙΤΕ

Η τεχνογνωσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τίθεται στο εξής στις υπηρεσίες των ασθενών, μέσα από την ανάλυση του DNA που θα προσφέρει το ΙΤΕ σε όποιον χρειάζεται.

Με σύνθημα «Δύο Υπουργεία – ένας στόχος: Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο» διοργανώνεται στο ΙΤΕ, αύριο, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στη 1:30 το μεσημέρι, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, εναρκτήρια ημερίδα για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης (ΜΙΑ Κρήτης), στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με το Υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξηγεί στην «Π» πως η Μονάδα ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει να δέχεται δείγματα για ανάλυση.

Ο τρόπος λειτουργίας έχει ως εξής: ο γιατρός θα μπορεί να στέλνει δείγματα ή εξετάσεις για ανάλυση στη ΜΙΑ, όπου θα γίνεται η ανάλυση του DNA. Ο ασθενής δεν θα επισκέπτεται το ΙΤΕ, αλλά η επαφή θα γίνεται μέσω του γιατρού του, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Η Μονάδα αφορά κυρίως ογκολογικούς ασθενείς, καρκινοπαθείς, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σήμερα, το ΙΤΕ συνεργάζεται με την Ογκολογική και την Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ καθώς και το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο που φτιάχνει τα δείγματα.

Μπορεί να γίνει μερική ανάλυση, που χρειάζεται δύο με τρεις μέρες, ή ολική που απαιτούνται δύο βδομάδες για να έχουμε αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, διαπιστώνεται από τι είδους καρκίνο πάσχει ο ασθενής και ποια θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο κ. Ταβερναράκης εξηγεί πως μπορεί δύο ασθενείς να έχουν, για παράδειγμα, καρκίνο του στήθους, ο ένας να θεραπεύεται και να ζει ως τα βαθιά γεράματα με τις χημειοθεραπείες και ο άλλος να μην έχει καμία βελτίωση. «Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός και ακριβής τρόπος διάγνωσης» σχολιάζει.

Σημειώνεται πως στη συγκρότηση της ΜΙΑ Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας – Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, και από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), ενώ η δράση της προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου με τη συνεργασία Ογκολογικών Κλινικών και περιστατικών από όλη την Κρήτη.

Η λειτουργία της ΜΙΑ Κρήτης θα υποστηριχθεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκ. €.