χειρουργεία

Ο χρόνος αναμονής ξεπερνάει  και το ένα έτος σε κάποιες περιπτώσεις

Περισσότερες από 8.000 χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν το 2017 στο Βενιζέλειο και ο χρόνος αναμονής για τακτικές επεμβάσεις -αφού πάντα προηγούνται τα επείγοντα- σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει το ένα έτος, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να νομίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν για να μπουν στο χειρουργείο.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην “Π” ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, σημειώνοντας: “Με το χέρι στην καρδιά κάποια περιστατικά δεν θα βρεθεί χρόνος να μπουν ποτέ για επέμβαση”.

Ο κ. Κωστάκης ανέφερε: “Μια απλή κήλη, μια χολολιθίαση, τακτικά ορθοπεδικά, ΩΡΛ ή άλλα χειρουργεία που δεν είναι επείγοντα χρονίζουν πάρα πολύ.

Ο κόσμος μένει με την αντίληψη “δεν με βάζεις, γιατί πρέπει να πληρώσω” και διερωτώμαι γιατί εμείς οι γιατροί που κάνουμε μια δουλειά όπως τόσοι άλλοι πρέπει να είμαστε οι αποδέκτες της οργής του κόσμου χωρίς να φταίμε”.

Οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και η οργή του κόσμου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση είναι να αυξηθεί ο χειρουργικός χρόνος.

“Εδώ και μια δεκαετία ακούμε ότι θα έρθει προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Από τις 8, λειτουργούν οι 4-5. Πώς θέλετε να λυθεί το πρόβλημα και τι να λέμε κι εμείς στον κόσμο που περιμένει;”

Ο κ. Κωστάκης σε επιστολή στην “Π” με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας στις 3 Ιανουαρίου για τις λίστες αναμονής και τα χειρουργεία που γίνονται σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο τονίζει ότι γίνονται τουλάχιστον οι διπλάσιες επεμβάσεις από αυτές που λέει η διοίκηση.

Ο κ. Τασσόπουλος ανέφερε ότι κάθε χρόνο γίνονται κατά προσέγγιση 8.000 επεμβάσεις στο ΠΑΓΝΗ και 4.000 στο Βενιζέλειο.

Ο υποδιοικητής κ. Φανουριάκης είχε σημειώσει: “Το 2017 στο Πανεπιστημιακό έγιναν 8.000 επεμβάσεις έναντι 7.673 το 2016.

Δεν είχαμε μόνο περισσότερα αλλά και βαρύτερα και πιο δύσκολα περιστατικά” υπογράμμισε ο κ. Φανουργιάκης προσθέτοντας ότι στόχος της Επιτροπής Χειρουργείου είναι η αποδοτικότερη διαχείριση του χειρουργικού χρόνου, κάτι που παρά τον φόρτο επιτυγχάνεται”.

Γιατροί: “Γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της δουλειάς του Βενιζελείου”

Στην επιστολή του κ. Κωστάκη τονίζεται: “Θα  ήθελα για χάρη της αντικειμενικότητας όπως επίσης και του σημαντικού έργου που επιτελείται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο να αποστείλω μια απάντηση  στο άρθρο σας  της 3ης Ιανουαρίου σχετικά με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των εκτελούμενων χειρουργικών επεμβάσεων  στα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης μας.

Σας αποστέλλω λοιπόν τα πραγματικά στοιχεία από τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο κατά το έτος 2017.

Ο αριθμός των τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από όλα τα τμήματα του χειρουργικού τομέα ανέρχεται σε 8.260 περιστατικά.

Σε αυτό τον αριθμό δεν έχει συνυπολογισθεί ο αριθμός των χειρουργείων  που πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία στο τμήμα μικροεπεμβάσεων, αριθμός που υπερβαίνει τα 3.000 περιστατικά κατ’ έτος”.

Η επιστολή συνεχίζει:

“Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τη συνεχιζόμενη και διαχρονικά συντελούμενη, από κάποιους,  προσπάθεια υποβάθμισης του δεύτερου σε επισκεψημότητα νοσοκομείου στην Ελλάδα (αμέσως μετά τον Ευαγγελισμό) και εννοούμε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Προσπάθεια που αδικεί κατάφωρα την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων  του συγκεκριμένου  νοσηλευτικού ιδρύματος, να κρατήσουν σε υψηλά  επίπεδα  τις προσφερόμενες υγειονομικές υπηρεσίες προς την κοινωνία και μάλιστα εν μέσω οικονομικών μέτρων που τους έχουν πλήξει βάναυσα”. Η επιστολή καταλήγει: “Είμαστε στη διάθεσή σας  για όλες τις σχετικές  στατιστικές πληροφορίες τόσο για το επιτελούμενο επιστημονικό έργο  συγκρίσιμο πανελλαδικά άλλα και εδώ είναι ίσως το ενδιαφέρον σχετικά με τη  διαθέσιμη χρηματοδότηση σε σύγκριση με άλλα νοσοκομείο ίδιας εμβέλειας”.

Το ρεπορτάζ της “Π” για τα χειρουργεία
Το ρεπορτάζ της “Π” για τα χειρουργεία

Διοίκηση: “Εκ παραδρομής τα στοιχεία που δώσαμε, καμιά υποβάθμιση”

Από την πλευρά του ο διοικητής ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από την “Π” για την επιστολή, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του σημαντικού έργου του Βενιζελείου και τα στοιχεία δόθηκαν εκ παραδρομής.