Στα τέλη Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν οι πρώτες 4 μονάδες γειτονιάς στο Ηράκλειο.
Ωστόσο, η ΔΥΠΕ Κρήτης συνεχίζει να αναζητά κτίρια για να τα μισθώσει αλλά και γιατρούς για να εργαστούν.
Ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, Στέλιος Δημητρακόπουλος, είπε στην “Π” ότι καταρχάς θα λειτουργήσουν μία μονάδα στο παλιό Πανάνειο, μία στη Ν. Αλικαρνασσό στο παλαιό κτίριο του ΙΚΑ και δύο στην περιοχή της Χανιώπορτας.
“Θα είμαστε έτοιμοι πριν τον Δεκέμβρη τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και προσωπικού. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να επαναπροκηρύξουμε θέσεις γιατρών, γιατί υπάρχει περιορισμένη συμμετοχή, αλλά και τον διαγωνισμό για τη μίσθωση κτιρίων με μεγαλύτερο μίσθωμα” ανέφερε ο υποδιοικητής.
Υπουργός Υγείας: “Κάνουμε ένα πρώτο βήμα”
Τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι δυνατό να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με μόνη προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα και οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης κυρίως των γιατρών, καθώς οι χώροι υπάρχουν, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες ψηφίσθηκαν πρόσφατα.
«Ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να θέσουμε δηλαδή σταδιακά σε λειτουργία αρκετές μονάδες σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, αιτία για την μη επαρκή ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη είναι η μεγάλη φυγή 17.500 επαγγελματιών στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί κίνητρα για απασχόληση 1.400 επικουρικών γιατρών και 1.000 μονίμων από προηγούμενες προκηρύξεις.
Υπάρχει μία «δεξαμενή» από την οποία απορροφούνται ετησίως 200 γενικοί γιατροί, τόνισε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ υπήρξε πολύ καλή ανταπόκριση στα μεγάλα αστικά κέντρα και από τους παιδίατρους. «Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 80% όσων γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ, είναι νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών» τόνισε.
Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι στους οποίους θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν τις νέες δομές.
Οι υποδομές στηρίζονται στη συνεργατικότητα. Στόχος τους είναι κυρίως η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση της ασθένειας» είπε ο υπουργός.