Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο αφυδατωμένα πολλά βρέφη και παιδιά λόγω γαστρεντερίδας

Πολλά περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας, νοσηλεύονται το τελευταίο διάστημα στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Βλέπουμε στο νοσοκομείο από βρέφη λίγων μηνών, μέχρι εφήβους 15-16 ετών με σοβαρές διάρροιες» , είπε στο patris.gr ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή στην αφυδάτωση και χρειάζονται ορό και νοσηλεία 2-3 ημερών.

Αιτίες και συμπτώματα

Η γαστρεντερίτιδα σε παιδιά μπορεί να οφείλεται σε Ιούς (νοροϊοί, ροταϊοί, αδενοϊοί, αστροϊοί, σαποϊοί), σε Βακτήρια (σαλμονέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο, κολοβακτηρίδιο, κλωστηρίδιο difficile, σιγκέλα, δονάκιο χολέρας), σε Παράσιτα (αμοιβάδα, κρυπτοσπορίδιο, λάμβλια, ασκαρίδα) και στην παρουσία τοξινών στα τρόφιμα που παράγονται από μικροοργανισμούς (S Aureus, Clostridium pefrigens, Clostridium botulinum, Bacillus cereus).
Γενικά, οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες αποτελούν τη συχνότερη μορφή της λοιμώδους διάρροιας στην παιδική ηλικία.
Τα κύρια συμπτώματα είναι οι διάρροιες (κυρίως υδαρείς) και οι έμετοι.
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, απώλεια όρεξης, μυϊκούς πόνους, κόπωση, πονοκέφαλο, πυρετό και ρίγος. Στη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα οι διαρροικές κενώσεις μπορεί να περιέχουν αίμα και βλέννα.

Τι να προσέχουν οι γονείς

Αν ένα παιδί έχει αρκετές διάρροιες και εμέτους το σώμα του χάνει πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες με αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Τα βρέφη και τα νήπια κινδυνεύουν να αφυδατωθούν πιο εύκολα. Οι κλινικές εκδηλώσεις αφυδάτωσης εμφανίζονται όταν υπάρχει αδυναμία πρόσληψης υγρών και αυξημένες απώλειες λόγω των εμέτων και των διαρροιών. Τα σημεία που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι η έντονη δίψα (ξηρό στόμα), το ποσό των ούρων (για τα βρέφη πόσο συχνά γίνεται η αλλαγή της πάνας και για τα μεγαλύτερα παιδιά το χρώμα των ούρων το οποίο θα είναι σκούρο κίτρινο), το ποσό των δακρύων, η ζάλη και η κόπωση.

Πότε καλούμε γιατρό

Καλούμε τον ιατρό όταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης, όταν η διάρροια ή οι έμετοι διαρκούν περισσότερες από 2 ημέρες, όταν δούμε αίμα στον εμετό ή τα κόπρανα, όταν το παιδί έχει να πιει νερό μερικές ώρες και όταν το βρέφος ή το νήπιο δεν έχει ουρήσει για 4 με 6 ώρες.

Η θεραπεία

Στην ιογενή γαστρεντερίτιδα δεν χρειάζεται αγωγή παρά μόνο σε περίπτωση αφυδάτωσης όπου πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλεβίως υγρά και ηλεκτρολύτες. Στη βακτηριακή, αφού διαγνωσθεί το βακτήριο, χορηγείται η ανάλογη αντιβιοτική αγωγή με βάση το αντιβιόγραμμα.