Από τους προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρο Πατριανάκο και του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, Γεώργιο Ζωδιάτη, υπεγράφη Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Ιατρικών Συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου.
Στην εκδήλωση ξεχωριστή ληταν η περιγραφή από το γηραιότερο μέλος του Συλλόγου Αμμοχώστου, την κ. Αύρα Κναή, μία από τους πρώτους αναισθησιολόγους στην Κύπρο «μία πραγματική ηρωίδα των ημερών της τούρκικης εισβολής, καθώς η ίδια και πέντε-έξι γιατροί και νοσηλευτές παρέμειναν στην Αμμόχωστο, αψηφώντας τον κίνδυνο, και περιέθαλπαν τραυματίες και πολίτες, ακόμα και όταν όλοι οι κάτοικοι είχαν ήδη φύγει», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Την τελετή επισφράγισε η ανταλλαγή συμβολικών δώρων, ενώ το κοινό όραμα των δύο Ιατρικών Συλλόγων αποτυπώνεται στην πλακέτα που έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου από τους Κύπριους συναδέλφους, το οποίο αναφέρει: «Σε ανάμνηση της τελετής αδελφοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων Αμμοχώστου και Ηρακλείου Κρήτης, ως επισφράγιση των άρρηκτων δεσμών μας, με την προσδοκία της φιλοξενίας στην ελεύθερη πόλη μας».
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμμοχώστου «Γαληνός» συμβολίζει την κατεχόμενη Κύπρο, καθώς αποτελεί τον μοναδικό Ιατρικό Σύλλογο χωρίς φυσική έδρα, όπου μέλη του είναι γιατροί με καταγωγή από την Αμμόχωστο, ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας τους.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, «ένας από τους σκοπούς της αδελφοποίησης με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμμοχώστου είναι η συνεχής υπενθύμιση του δίκαιου αγώνα της Κύπρου για την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της» και πως «αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της ενημέρωσης τόσο του λαού της Κρήτης όσο και όπου αλλού φτάνει η φωνή μας, για το κυπριακό πρόβλημα».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, τον Νοέμβριο στο Ηράκλειο, ενώ θα προγραμματιστεί σειρά επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με επιστέγασμα τη συνδιοργάνωση διεθνούς Πολυθεματικού Συνεδρίου.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, με δεδομένο ότι πολλοί γιατροί από την Κρήτη εργάζονται στην Κύπρο και αντιστοίχως πολλοί Κύπριοι γιατροί εργάζονται στην Ελλάδα, «επιπρόσθετος σκοπός της αδελφοποίησης είναι τόσο η επικοινωνία όσο και η συνεργασία μεταξύ των μελών των δύο Ιατρικών Συλλόγων».