Οι επίκουροι καθηγητές Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Ιωάννου και Σταμάτης Καρακωνσταντής, επισημαίνουν στο patris.gr ότι «η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Συνήθως προκαλείται από ιούς και λιγότερο συχνά από βακτήρια.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.
Αντιθέτως, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, έως και θανατηφόρα και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και ιατρική αντιμετώπιση.
Τα κύρια συμπτώματά περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, ναυτία και σύγχυση.
Όπως εξηγούν «τα κυριότερα βακτηρία που προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β.
Και για τα 3 παραπάνω βακτήρια υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια τόσα στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, όσο και για συγκεκριμένους ενήλικες υψηλού κινδύνου .
«Γενικός εμβολιασμός ενηλίκων χωρίς παράγοντες κινδύνου, όπως λένε, δεν συστήνεται».
«Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, εξηγούν, είναι ένα παθογόνο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων, ιδίως νεαρής ηλικίας .
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή νόσο.
«Η έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, υπογραμμίζουν, είναι υψίστης σημασίας» και επισημαίνουν ότι :
«Οι πολίτες, ιδίως οι νεαροί που έχουν συμπτώματα συμβατά με τη νόσο, όπως για παράδειγμα πυρετό, κεφαλαλγία, και εξάνθημα, θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό, ενώ πρέπει και οι γιατροί που υποψιάζονται μηνιγγίτιδα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν τον ασθενή στο νοσοκομείο».