Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης περιμένουν στην Κρήτη οι ειδικοί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές των νοσοκομείων εξαιτίας ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος είπε στην “Π” ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν φθάσει τα 8, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά στα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.
Οι ασθενείς είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών και οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και θα έπρεπε καθώς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνουν.
“Αν η κακοκαιρία συνεχιστεί, περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε” σημείωσε ο κ. Σουρβίνος, επισημαίνοντας ότι κορύφωση της γρίπης θα έχουμε σε περίπου 2 εβδομάδες από σήμερα.
Στο “κόκκινο” βρίσκονται και οι Παθολογικές και Πνευμονολικές Κλινικές των νοσοκομείων που λόγω των ιώσεων καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό περιστατικών.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης είπε στην “Π”: “Εχουμε ασθενείς με πνευμονία, με λοιμώξεις του αναπνευστικού, με ιώσεις και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε με πολλή δουλειά. Για παράδειγμα, το Σάββατο που εφημερεύαμε είχαμε 11 εισαγωγές.
Αυτά αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή και σηκώνουμε και το βάρος της νοσηλείας των ασθενών που έχουν μόλις βγει από την Εντατική. Αντιλαμβάνεστε ότι ο φόρτος είναι μεγάλος”.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη οι περισσότεροι ασθενείς έχουν και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιά, αναπνευστικά, όγκους κ.λπ. και μια απλή ίωση εξελίσσεται βαριά λόγω ακριβώς της επιβάρυνσης της υγείας τους.
“Εχουμε και κρούσματα γρίπης αλλά είναι σποραδικά” είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, εκτός από το αντιγριπικό εμβόλιο οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, να μην έρχονται σε επαφή με πρόσωπα που έχουν κρυολογήσει, να πλέουν τακτικά τα χέρια τους και γενικά να προσέχουν να μην κολλήσουν κάποια ίωση.
Τι είναι η εποχική γρίπη
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πρόκειται ουσιαστικά για μία οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συνίσταται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Πότε κορυφώνεται η έξαρση της γρίπης
Με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις τελευταίες περιόδους εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Τι περιμένουν οι ειδικοί:
η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο, η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Τα συμπτώματα
Ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5) με ρίγη που ξεκινά απότομα, ο πόνος σε όλο το σώμα και στις αρθρώσεις, η αδυναμία και η καταβολή είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει περισσότερο.
Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κολλήσει
Μίλησε χωρίς καθυστέρηση με τον γιατρό σου, αφού είναι πολύ σημαντικό να πάρεις το αντιικό φάρμακο μέσα στις πρώτες 36-48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.