Ημερίδα στο Ηράκλειο ψυχικής υγείας παρουσία του Ξανθού

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ημερίδα στο Ηράκλειο για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης δομών και προσωπικού.

Θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, γιατροί και γενικά άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Η ημερίδα οργανώνεται από τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου στις 9 το πρωί στη δημοτική αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” (πρώην Ανδρόγεω).

Όπως τονίζεται “η ανάγκη επανεκκίνησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με γνώμονα την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών και με όρους ανθρωποκεντρικής φροντίδας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στα χρόνια της οικονομικής κρίσης”.

Η ημερίδα θα κινηθεί σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό για την ψυχική υγεία, με κεντρικό ομιλητή τον  υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ο  δεύτερος θεματικός άξονας, που αποτελεί το αμιγώς  επιστημονικό  σκέλος της ημερίδας, θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για  τις πρόσφατες εξελίξεις σε καίρια ψυχιατρικά ζητήματα  όπως η κατάθλιψη, η αυτοκτονία, η κοινωνική εργασία κ.ά. από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους”.

ΠΟΕΔΗΝ: Σε κατάρρευση η ψυχική υγεία ενώ πάσχουν 1.200.000 άτομα

Σε «κατάρρευση» βρίσκει την ψυχική υγεία στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάνει λόγο για «απερίγραπτες συνθήκες νοσηλείας», λόγω έλλειψης προσωπικού (60% έως 70% κενές οι οργανικές θέσεις) και πόρων.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία στα χρόνια των μνημονίων έχουν τριπλασιαστεί και έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές και προσθέτει ότι «οι αριθμοί σοκάρουν. 12.000 εισαγωγές κατ’ έτος γίνονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.

Οι 8.000 εξαυτών εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. 4.000 είναι επανεισαγωγές από μια έως δεκάδες φορές. 18.000 αποκλείονται από εισαγωγή λόγω έλλειψης κλινών οξέων περιστατικών. 2.000 περιστατικά κατ’ έτος εισάγονται για να βρουν φαγητό, στέγη και φάρμακα. 20000 ασθενείς δεν φιλοξενούνται σε θεραπευτικές μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέροντας ότι «1.200.000 άτομα όλων των ηλικιών πάσχουν από ψυχικές ασθένειες στη χώρα μας. Με βάση τις καταγραφές στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Πρωτοβάθμιες, εισαγωγών οξέων περιστατικών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δημόσιες και ιδιωτικές μόνο 300.000 ψυχικά πάσχοντες κατ’ έτος αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν σε γιατρό.

Οι υπόλοιποι υποφέρουν και καθίστανται πολλές φορές επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω τους». Αναφέρει επίσης ότι παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια, τα αποτελέσματα στην οργάνωση της ψυχικής υγείας είναι «τραγικά». Προσθέτει ότι «το Σύστημα Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατάρρευσης».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η χώρα δεν κατάφερε να συστήσει στοιχειώδες δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με λειτουργία επαρκών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης εισαγωγών οξέων περιστατικών και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που να καλύπτει έστω στο ελάχιστο συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.