«Επιτυχημένη γήρανση: Μύθος η Πραγματικότητα;» ήταν το θέμα της ημερίδας που οργάνωσε το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης, της Εταιρείας Alzheimer και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Η αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. κ. Μ. Καραμάνου στην ομιλία της με τίτλο «Αναζητώντας το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας» αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ανθρώπου να αντιμετωπίσει διαχρονικά τον φόβο της γήρανσης και του θανάτου με μεθόδους και τεχνικές που σήμερα μας ξενίζουν.
Στη συνέχεια ο επ. καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής κ. Ζαγανάς στην ομιλία του με τίτλο «Είναι η (επιτυχημένη) γήρανση κρυμμένη στα γονίδια μας;» αναφέρθηκε στις ενδείξεις για τη γενετική βάση της επιτυχούς γήρανσης καθώς και σε περιπτώσεις γενετικά καθορισμένης πρόωρης γήρανσης όπως το σύνδρομο Cockayne, σύνδρομο Hutchinson- Gilford και το σύνδρομο Werner.
Ο κ. Ζαγανάς αναφέρθηκε επίσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που φαίνεται ότι επηρεάζουν τη μακροζωία όπως η διακοπή καπνίσματος, η εκπαίδευση, η HDL, στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Ο κ. Συμεών Παναγιωτάκης, επιμελητής της Παθολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αlzheimer και Συναφών Νόσων, αναφέρθηκε στην ευπάθεια και τις επιπτώσεις της.
Στην ομιλία του με τίτλο «Μακροζωία και βιοτεχνολογία: Μια ισχυρή σχέση;» ο αναπλ. καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση καθώς και τις σύγχρονες προοπτικές αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Το επιστημονικό μέρος της ημερίδας έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρου του Ι.Τ.Ε κ. Ν. Ταβερναράκη και θέμα «Βιολογικοί μηχανισμοί της γήρανσης».
Ο κ. Ταβερναράκης αναφέρθηκε σε θεμελιώδη ερωτήματα που παραμένουν έως και σήμερα αναπάντητα, όπως αν είναι αναστρέψιμη διαδικασία η γήρανση και αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει η φύση με οργανισμούς που δεν γερνούν όπως κάποια βακτήρια, η ύδρα, κάποια είδη ψαριών, ο κόκκινος αστακός, ο κόκκινος θαλάσσιος αχινός.
Ποίηση για τη γήρανση και την Alzheimer ήταν και ο επίλογος της ημερίδας από τη γνωστή στο κοινό της πόλης, ηθοποιό- λογοτέχνη Μαρινέλλα Βλαχάκη.