Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Ξεκινά η εκτέλεση συνταγών με OTP – Οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ

Από χθες 3 Φεβρουαρίου 2025 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την ταυτοποίηση των δικαιούχων κατά την εκτέλεση συνταγών.

H ηλεκτρονική επιβεβαίωση – ταυτοποίηση του δικαιούχου περίθαλψης με τη χρήση ειδικού κωδικού μιας χρήσης OTP (One-Time-Password) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Ο ειδικός κωδικός θα αποστέλλεται με μήνυμα στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου κάθε δικαιούχου περίθαλψης όπως αυτός θα δηλωθεί.

Ο ΕΟΠΥΥ, σε εγκύκλιό του, δίνει οδηγίες σχετικά με την χρήση του ειδικού κωδικού και εξηγεί τι ισχύει για τους ανήλικους, για τους υπερήλικες και τις ειδικές περιπτώσεις.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο κωδικός OTP θα αποστέλλεται με μήνυμα στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου κάθε δικαιούχου περίθαλψης, όπως αυτός θα πραγματοποιηθεί είτε στο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ΕΟΠΥΥ (μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr ) είτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) (μέσω της ιστοσελίδας του www.gov.gr ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών).

Οι κατηγορίες γνωματεύσεων παροχών υγείας για τις οποίες ισχύει η χρήση κωδικού OTP είναι:

  1. Φυσικοθεραπείες και Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ανοικτής Περίθαλψης.
    Ειδική Αγωγή.
  2. Υγειονομικό Υλικό (π.χ. επιθέματα, διαβητολογικό υλικό, οστομικά υλικά).
  3. Υλικά Πρόσθετης Περίθαλψης (π.χ. ορθοπεδικά, αναπνευστικά).
  4. Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής.

Προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, δίνεται η δυνατότητα για μία μόνο φορά να εκδοθεί και να εκτελεστεί γνωμάτευση υπηρεσιών και προϊόντων υγείας και χωρίς πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η επιλογή αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη για τυχόν επόμενες γνωματεύσεις, καθώς θα απαιτείται οι δικαιούχοι περίθαλψης να έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης αριθμού κινητού τηλεφώνου.

Τι ισχύει για τα ανήλικα τέκνα

Για τα ανήλικα τέκνα που δεν έχουν εκδώσει κωδικούς taxisnet, κατά την έκδοση/εκτέλεση γνωμάτευσης θα γίνεται χρήση του κινητού τηλεφώνου του γονέα/κηδεμόνα που ασφαλίζει το τέκνο, εφόσον έχει κάνει την πιστοποίηση μέσω ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ ή ΕΜΕπ.

Για τα ανήλικα τέκνα που έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης ανήλικου τέκνου με κωδικούς taxisnet στον ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ, με χρήση κινητού τηλεφώνου του ιδίου ή γονέα/κηδεμόνα.

Εναλλακτικά, αν δεν γίνει εγγραφή στον ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ, κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα πραγματοποιείται χρήση του πιστοποιημένου αριθμού κινητού τηλεφώνου του γονέα/κηδεμόνα που ασφαλίζει το τέκνο.

Τι ισχύει για τους υπερήλικες

Για τους υπερήλικες που δεν διαθέτουν αριθμό κινητού τηλεφώνου, υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης στον ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ με χρήση αριθμού κινητού τηλεφώνου του φροντιστή τους. Στη συνέχεια η έκδοση/εκτέλεση γνωμάτευσης θα πραγματοποιείται με χρήση του πιστοποιημένου αριθμού κινητού τηλεφώνου του φροντιστή.

Ειδικές περιπτώσεις

Για έκδοση επαναλαμβανόμενων (δίμηνης, τρίμηνης) γνωματεύσεων, όπου εκδίδονται διακριτές γνωματεύεις , θα εκδίδονται αντίστοιχα διακριτοί κωδικοί OTP, ένας ανά γνωμάτευση. Συνεπώς εφιστάται η προσοχή στους δικαιούχους ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά την εκτέλεση κάθε γνωμάτευσης τον αντίστοιχο κωδικό OTP που τους έχει σταλεί.

Για έκδοση γνωματεύσεων ειδικής αγωγής, θα εκδίδεται ένας κωδικός OTP για την συγκεντρωτική γνωμάτευση που λαμβάνει έγκριση, και αυτός ο κωδικός OTP θα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση όλων των αναλυτικών γνωματεύσεων που συνοδεύουν την συγκεντρωτική.

Για την περίπτωση γνωματεύσεων που εκτελούνται σε Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ανοιχτής Περίθαλψης, όπου εκδίδεται μία γνωμάτευση και υπάρχει δυνατότητα μερικής εκτέλεσης, θα γίνεται χρήση του ίδιου κωδικού OTP για όλες τις μερικές εκτελέσεις της γνωμάτευσης.

Για δικαιούχους με Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου θα δηλώνεται από τον συνταγογράφο ιατρό κατά τη διαδικασία έκδοσης της γνωμάτευσης.

Τέλος, η εγκύκλιος με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του κωδικού OTP του δικαιούχου σε περίπτωση απώλειάς του, μέσω σύνδεσης στην εφαρμογή του ΦΑΥ ΕΟΠΥΥ (μέσω της επιλογής ανάκτησης κωδικού OTP).

 

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr