Ιατρική Σχολή : 40 χρόνια καινοτομίας, εξωστρέφειας, διεθνούς αναγνώρισης

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης άρχισε να λειτουργεί σε κτήριο του Πανεπιστημίου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 και από τότε μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν τα σπουδαία επιτεύγματα αλλά και το λαμπρό μέλλον που την περιμένει.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ιστορία και τις προοπτικές της Ιατρικής Σχολής, εστιάζοντας στην Ιατρική Επιστήμη υπό το πρίσμα της αριστείας και του μέλλοντος, αλλά και την τεχνοπολιτισμική μεταστροφή της ανθρωπιστικής Ιατρικής.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής, κ. Γεώργιος Μ. Κοντάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Κεντρικές ομιλίες ,ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής κ. Γεώργιος Μ. Κοντάκης, η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη, και ο Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής κ. Γιάννης Τσιαούσης.

Προσκεκλημένος Ομιλητής, ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αναστάσιος Γερμενής.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται με οπτικοακουαστικό υλικό των τεσσάρων δεκαετιών λειτουργίας της Σχολής μέσα από την ματιά των φοιτητών, με μουσικό αφιέρωμα απο την Χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την διεύθυνση της Μαριέλλας Βιτώρου και την συνοδεία πιάνου του Γιάννη Κιαγιαδάκη, ενώ ακολουθεί δεξίωση.

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης, η οποία συνεχίζει με ζήλο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας αιχμής καθώς και την προαγωγή της Υγείας του πληθυσμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα στηρίζει και αλληλεπιδρά έμπρακτα μέσα από το έργο της με την κοινωνία και τους ανθρώπους της Κρήτης, ενισχύοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Ιατρικής Επιστήμης.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης Γ. Κοντάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Νομίζω, μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι η Σχολή μας ανταποκρίνεται στην αποστολή της σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι οι διεθνείς κατατάξεις που μας τοποθετούν αρκετά υψηλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι πολύ σημαντικές και πολλές διακρίσεις των μελών της αλλά και κάτι που ίσως είναι λιγότερο μετρήσιμο: η καθημερινή πράξη όπως βιώνεται από το προσωπικό της Σχολής και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της. Είναι εξίσου σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Σχολής μας ως μέρος του ευρύτερου οράματος του Πανεπιστημίου μας αλλά και ως κάτι που μπορεί να μετασχηματίζεται δυναμικά σε νέους στόχους χωρίς να εγκαταλείπεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του.
Ο ίδιος υπογράμμισε:
«Έχω βιώσει την ιστορία της από διαφορετικές θέσεις και σε διάφορες χρονικές περιόδους -ως μέλος ΔΕΠ, ως διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών και ως κοσμήτορας- και ο κοινός παρονομαστής ήταν πάντα ο ενθουσιασμός μας και η επιθυμία να οδηγήσουμε την έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητριών και φοιτητών μας σε νέα πεδία καινοτομίας, εξωστρέφειας και αριστείας. Η ίδια στόχευση αφορά και την ισχυρή παρουσία της Σχολής μας στην κοινωνία μέσα από την κλινική πράξη και τη συστηματική ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».