ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΠΕΡΓΗΣ: Τα επαρχιακά νοσοκομεία έπρεπε να καλλιεργούν τα δικά τους μποστάνια για τους ασθενείς

«Η μεσογειακή διατροφή είναι φάρμακο και πρέπει να παρέχεται πρώτα-πρώτα στους ασθενείς των ελληνικών νοσοκομείων”. Αυτό λέει στην “Π” ο μάγειρας του Τζανείου Νοσοκομείου Ιάκωβος Απέργης, ο οποίος έχει αναπτύξει μια άλλη φιλοσοφία γι’ αυτό που λέμε “νοσοκομειακό φαγητό” θεωρώντας ότι μπορεί ή πρέπει να είναι και ποιοτικό και νόστιμο.

Βρέθηκε στην Κρήτη όπου συμμετείχε στο συνέδριο για την μεσογειακή διατροφή, την υγεία και την ευεξία που οργανώθηκε στο Ρέθυμνο και λέει ότι είναι παράλογο τα νοσοκομεία να έχουν στις κουζίνες τους γερμανικό γάλα, κινέζικα σκόρδα και πατάτες Αιγύπτου, γυρίζοντας την πλάτη σε πολύ καλά ελληνικά προϊόντα.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία πρέπει να έχουν το δικό τους μποστάνι, για να καλλιεργούν έστω και μυρωδικά.

Σύμφωνα με τον κ. Απέργη η ποιότητα των φαγητών σήμερα είναι σίγουρα βελτιωμένη ειδικά εκεί που υπάρχουν τεχνολόγοι τροφίμων.

Με ποια κριτήρια γίνονταν οι παραγγελίες στις κουζίνες και τι γίνεται με την ύπαρξη τοπικών προϊόντων;

O μάγειρας απαντά:

“Τα κριτήρια είναι κατά κύριο λόγο η τιμή και συνήθως παίρνουν την πιο φθηνή, αρκεί να τηρούν τις προδιαγραφές αλλά κάποιες φορές έχουμε προβλήματα γιατί μετά δεν τις τηρούν οι προμηθευτές.

Όχι δεν υπάρχουν πάντα τοπικά προϊόντα και ειδικά στην επαρχία υπήρχε νοσοκομείο με γερμανικό γάλα ενώ έχουμε αρίστης ποιότητας ελληνικό, κινεζικά σκόρδα, πατάτες Αιγύπτου!”.

Ο ίδος λέει ότι “τα ποιοτικά νοσοκομειακά φαγητά έπρεπε να είναι κανόνας”.

“Όταν πρόκειται για την ήδη επιβαρυμένη υγεία ενός ανθρώπου είτε είναι σωματική, είτε ψυχική, προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο και αυτό δεν έχει τιμή και σίγουρα δεν στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά”, σημειώνει.

“Η μεσογειακή διατροφή είναι φάρμακο”, λέει ο Ιάκωβος Απέργης
“Η μεσογειακή διατροφή είναι φάρμακο”,

Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ποιότητα;

Ο ίδιος αναφέρει: “Θα χρειάζονταν καινούργια μηχανήματα τα οποία θα έκαναν οικονομία και θα γλύτωναν πολλά λεφτά ώστε να τα δώσουν για πρώτες ύλες και μεγαλύτερη ποικιλία, θα έβγαιναν πιο καλομαγειρεμένα τα φαγητά, προσωπικό εξειδικευμένο, άρτια εκπαιδευμένο σε καινούργιες τεχνικές.

Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν συχνά ανακαίνιση και μπορούν να διαθέσουν τα μηχανήματά τους”, προσθέτει ο κ. Απέργης υπογραμμίζοντας ότι:

“Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στις κουζίνες και όχι μόνο είναι η συντήρηση των μηχανημάτων που λόγω έλλειψης δεν γίνονται σωστά και καθόλου”.

“Η μεσογειακό διατροφή είναι φάρμακο και πρέπει να παρέχεται πρώτα στα νοσοκομεία, όπως  συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό, σε νοσοκομεία της Αμερικής  που συμπεριλαμβάνουν από μόνοι τους ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά”, καταλήγει ο Ιάκωβος Απέργης που ετοιμάζεται να έρθει ξανά στην Κρήτη για να μαγειρέψει σε ασθενείς νοσοκομείων του νησιού με την υποστήριξη της “Τροφίνκο Βασιλείου – 7 Θάλασσες”.