Πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο του σεξ στη ζωή ενός ανθρώπου; Τι σημαίνει υγιής σεξουαλικότητα και πώς εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι έτοιμοι να τινάξουν “στον αέρα” όσα πέτυχαν στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική τους ζωή για να ικανοποιήσουν τα πάθη τους εις βάρος άλλων ανθρώπων τους οποίους χρησιμοποιούν και τους μετατρέπουν σε θύματά τους;
“Η υγιής σεξουαλικότητα” λέει στην “Π” ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας προκύπτει από το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ δύο συναινούντων ενηλίκων. Από κει και πέρα το τι κάνουν μεταξύ τους δεν μας αφορά”.
Η υγιής σεξουαλικότητα δεν έχει σχέση ούτε με τη μόρφωση ούτε με τον πλούτο
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η υγιής σεξουαλικότητα δεν έχει σχέση ούτε με την μόρφωση ούτε με τον πλούτο ούτε με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, αλλά αφορά την δυνατότητα του ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στις ηθικές αναστολές του και τις ενστικτώδεις τάσεις και επιθυμίες του.
“Ένας άνθρωπος χωρίς αναστολές” λέει “δεν είναι κοινωνικά βιώσιμος ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν μέσω της επιβολής. Θεωρούν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα και ότι οι άλλοι πρέπει να το ανεχθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ζητήσουν, αν και χρειάζονται, επαγγελματική βοήθεια γιατί θεωρούν ότι λόγω της εξουσίας ή της αναγνωρισιμότητας την οποία διαθέτουν, έχουν και το δικαίωμα να προβάλουν το υπερτροφικό Εγώ τους και να επιβάλουν τα “θέλω” τους στους άλλους ,χωρίς να τους ενδιαφέρει αν συναινούν”.
Υγιής σεξουαλικότητα σημαίνει υγιής ψυχική οργάνωση
Σύμφωνα με τα όσα λέει στην “Π” ο ψυχίατρος Μάνος Δολαψάκης, η ανάγκη για μια υγιή σεξουαλική ζωή βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας των προτεραιοτήτων στη ζωή μας. Είναι στην ίδια κατηγορία με την αναπνοή, την διατροφή, τον ύπνο.
“Από τον Φρόιντ γνωρίσαμε ότι η υγιής σεξουαλικότητα είναι σημαντική για μια υγιή ψυχική οργάνωση” λέει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι αρκετά συχνά συναντάμε ναρκισσιστικές συμπεριφορές σε πρόσωπα διάσημα που έχουν εξουσία. Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο έχει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και εκφράζεται στο σεξ με επιθετικότητα και άρση αναστολών. Δεν νοιάζεται για τις συνέπειες των πράξεών του ούτε τι θα επιφέρει στη ζωή του, ούτε ενδιαφέρεται για το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στον άλλον. Κυριαρχεί το πάθος του σε μια διαταραγμένη μορφή. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σεξουαλικό εθισμό και αναζητούν απεγνωσμένα το σεξ χωρίς έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει ένα 3%-10% του πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, έντονο άγχος και κατάθλιψη, συγκρουσιακές σχέσεις στην οικογένεια ή στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Ο ίδιος λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους με ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό πολλές φορές με φαρμακευτική αγωγή ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ζητούν επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την διαταραχή τους.
Action Aid: Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας με θύματα 9 στις 10 Ελληνίδες
Η ActionAid έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», που πραγματοποίησε για τη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στην εργασία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά τόσο στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών, όσο και σε γυναίκες εργαζόμενες στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και γενικότερα της βιομηχανίας της φιλοξενίας.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Ποτέ και Πουθενά» για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, η οργάνωση έρχεται να καλύψει το υπάρχον κενό δεδομένων στην Ελλάδα, επιλέγοντας τους συγκεκριμένους κλάδους καθώς εκεί απασχολούνται οι περισσότερες εργαζόμενες στη χώρα.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών QED, για λογαριασμό της ActionΑid, τον Ιούλιο του 2020. Tο δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ η υλοποίηση της ερευνητικής εστίασης στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού έγινε σε δείγμα 376 γυναικών, ηλικιών 18-65 ετών, πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 85% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία. 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού ή βιασμού, ενώ 1 στις 5 αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Το 92% των θυμάτων βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο ενώ το 18% (1 στις 5 γυναίκες) συγκεκριμένα αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Ο αυτουργός σε ποσοστό 50% ήταν κάποιος συνάδελφος ενώ 1 στις 4 εργαζόμενες περίπου αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Όπως αναφέρουν οι ερωτώμενες, σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις (56%) οι παραβιαστικές συμπεριφορές εκδηλώνονται στον χώρο του γραφείου τους. Το θέμα φαίνεται να αφορά σε όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως ηλικίας, περιοχής, εκπαιδευτικού επιπέδου κ.λ.π.