Ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους αλλά φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό, απευθύνει ο νέος Σύλλογος Φίλων της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ “Η ΥΔΡΙΑ”.
“Είναι καιρός να αφήσουμε στο περιθώριο τις προκαταλήψεις να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή” σημειώνουν τα μέλη του καινούργιου Συλλόγου που στην ανοικτή επιστολή τους προς την κοινωνία του Ηρακλείου αναφέρουν:
«Να μην σε βλέπουν σαν τον “τρελό” της παρέας»
«Εάν στο φιλικό σου περιβάλλον αναφέρεις ότι έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου και σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου θα παίρνεις κάθε πρωί ένα χάπι για να τον ρυθμίζεις, οι περισσότεροι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Εάν πεις ότι έχεις πίεση, το ίδιο, αν πεις ότι πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη, θα σε κοιτάζουν με συμπάθεια. Εάν όμως αναφέρεις ότι πάσχεις από κατάθλιψη, ψύχωση ή διπολική διαταραχή θα ξεροκαταπιούν και θα σε κοιτάξουν σαν να βλέπουν τον “τρελό” της παρέας.
Έτσι ξεκινάει ο στιγματισμός. Στην ελληνική γλώσσα η λέξη “στίγμα” σημαίνει ένα σημάδι με το οποίο η κοινωνία διαχωρίζει αυτούς που θέλει να στιγματίσει.
Σημαίνει οτιδήποτε προκαλεί ντροπή ή κοινωνική καταδίκη. Τα τελευταία χρόνια η λέξη “στίγμα” χρησιμοποιείται κυρίως για να δείξει ότι ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η φυματίωση και ιδίως η ψυχική ασθένεια καθώς και τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές που τις συνοδεύουν, εγείρουν προκαταλήψεις “εναντίον” των ατόμων που πάσχουν από αυτές.
Σήμερα η επιστημονική πρόοδος και εξέλιξη σιτς μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της ψυχιατρικής μας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις λαθεμένες απόψεις, προκαταλήψεις, δοξασίες, φόβους και στερεότυπα.
Η έλλειψη ενημέρωσης της κοινωνίας μας από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου σε καθημερινή βάση ο μέσος Έλληνας περνάει πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, διαμορφώνει την εικόνα π.χ. “ο/η σκότωσε το ταίρι του, ήταν ψυχικά ασθενής”.
Η τηλεοπτική εικόνα τείνει προς τον εντυπωσιασμό και δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για προβληματισμούς και νέες προσεγγίσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Το ίδιο και για τις εφημερίδες, αναπαράγουν άκριτα και χωρίς φειδώ τον μύθο των ψυχικά ασθενών».
Η “Υδρία” σάς ανοίγει την πόρτα
Η επιστολή συνεχίζει:
«Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο αριθμός των ψυχικά ασθενών αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα (αυτοκτονίες, περιστατικά κατάθλιψης, εξαρτήσεις κ.τλ.). Σήμερα λοιπόν ο ρόλος της οικογένειας έχει γίνει πολύ σημαντικός και πολλές φορές είναι και η μόνη πηγή φροντίδας για τον ασθενή.
Η οικογένεια λοιπόν βιώνει συνολικά τις συνέπειες της κοινωνικής προκατάληψης και αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται για λογαριασμό του ασθενή. Γι’ αυτό η οικογένεια αποφεύγει να “δημοσιοποιεί” τα προβλήματα που απορρέουν από την νόσο, δεν οργανώνεται και δεν διεκδικεί προκειμένου να υπάρξουν λύσεις όπως γίνεται με άλλες ομάδες ασθενών.
Η προκατάληψη και ο στιγματισμός όμως επεκτείνεται εκτός από την οικογένεια και στις ψυχιατρικές κλινικές, αλλά και στους ψυχιάτρους, γεγονός που αντανακλάται και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Δυστυχώς προκατάληψη και στιγματισμός έχουν πάντα την ίδια καταγωγή, την άγνοια.
Είναι καιρός οργανωμένα να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά που η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει στους ανθρώπους που η ζωή και η οικονομική κρίση πολλαπλασίασε και να σταματήσει πλέον η αναχρονιστική συμπεριφορά όλων μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας, όλων των ηλικιών αλλά και τις οικογένειές τους, να πιστέψουν ότι υπάρχει λύση».
Με τον Σύλλογο μπορείτε να έρθετε σε επαφή στο τηλέφωνο: 6973-398783 και στο email επικοινωνίας: [email protected].